Terug naar overzicht

Ex-patiënten steeds vaker werkzaam in psychische zorg

Inmiddels zijn er in Nederland twee mbo-opleidingen waar een kleine honderd ex-patiënten een opleiding Begeleider Geestelijke Gezondheidszorg met Ervaringsdeskundigheid volgt, zo schrijf de Volkskrant. GGZ Eindhoven hoopt binnenkort met een hbo-opleiding voor ervaringsdeskundigen te starten.

Op termijn moet 5 tot 10 procent van het personeel ervaring hebben als patiënt. Tenminste, als het aan bestuursvoorzitter Roxanne Vernimmen van instelling voor de geestelijke gezondheidszorg Altrecht ligt. ‘Het komt de behandeling van de patiënt ten goede als een deel van het personeel weet hoe het voelt om opgesloten te zitten in een psychiatrisch ziekenhuis.’

Vernimmen hoopt ook dat door de inzet van ex-patiënten studenten en personeel van instellingen gaan inzien dat ze niet gek zijn. ‘Niemand schaamt zich voor een gebroken been, je wordt er niet als persoon op aangekeken als je je been breekt. Dat gebeurt wel bij iemand die doordraait. Die wordt vereenzelvigd met zijn ziekte.’

Inmiddels zijn er in Nederland naar schatting zo’n vijftig ervaringsdeskundigen werkzaam in de psychiatrie. Sommige ex-patiënten geven aan de psychiatrie van binnenuit te willen verbeteren. Anderen hebben als patiënt positieve ervaringen, die ze willen doorgeven.

Er is nog wel enige weerstand: hulpverleners zouden bang zijn dat de nieuwkomers vaker verzuimen en vertrouwelijke informatie niet stil houden. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?