Terug naar overzicht

Fitna: ‘Iedereen heeft recht op een eigen mening, toch?’

‘Hij valt wel mee, hè.’ Djoeri van Oord, tweedejaars Social Work in Den Bosch, voelt zich allerminst aangevallen of onveilig door de lang aangekondigde en bediscussieerde film. ‘Het ergste vind ik nog de commotie eromheen. Hoe bang Balkenende was. Iedereen wordt alleen maar bang gemaakt en als premier moet je juist leiding geven, geen angsthaas zijn.’

Angst zaaien doet het staaltje propaganda van Wilders wel, vindt hij. ‘Iedereen maakt er een groot probleem van, maar je moet er weinig aandacht aan geven. Ik ben er nooit bang van geworden. De mensen die hiertegen gaan demonstreren of dingen vernielen, moet je aanpakken. Dat zijn extremisten. Normale, verstandige moslims, geven hier weinig aandacht aan.’

Precies zo denkt ook Aslihan Kok erover. De eerstejaarsstudent International Business and Languages in Den Bosch stelt nuchter: ‘Iedereen heeft recht op een eigen mening, toch? Het zou kunnen dat mensen zich erdoor aangevallen voelen, maar dat is juist wat hij wil. Daar is hij op uit. Dan kun je beter rustig blijven en er helemaal niet op ingaan.’

‘Ik denk dat extremisten van islamitische afkomst het een leuke film vinden, met uitzondering van de tekening van Mohammed’, zegt Youssef Azghari, docent bij de Academie voor Sociale Studies in Breda en Den Bosch en columnist van Trouw. ‘Het is een aaneenschakeling van angstbeelden. Maar Wilders vergeet veel, zoals aanslagen in Egypte en recentelijk in Marokko. Daar zijn ook bloedige beelden van. Hij concentreert zich op Amerika en Spanje. Dat mensen in islamitische landen slachtoffer worden van extremisme kan hem niet deren.’

Azghari noemt Wilders een grote narcist. ‘Een type Hitler. De film is ook iets anders dan hij had voorgespiegeld. Hij laat ons na alle ophef achter met een flutfilm. Ik zou het onnozel vinden als mensen vanwege deze film gevaar lopen. Het zijn allemaal bekende beelden er zit niets in dat aanleiding moet geven tot rellen.’

Zelf zou de columnist liever geen aandacht aan Wilders besteden. ‘Maar als het achtuurjournaal ermee opent en Nova er bijna dagelijks over begint, dan wil ik een tegengeluid laten horen.’ Wilders’ aankondiging tot debat is een echte aanfluiting, zegt Azghari. ‘Ik heb hem al zo vaak uitgedaagd. Waarschijnlijk nodigt hij moslimextremisten uit, type Mohammed B. en Samir A. of Abu Jahjah. Maar tegen mensen zoals ik, durft hij niet.’

Voor Kevin Bosman en Laura van Heijst was de film een ‘zware anticlimax’. De tweedejaarsstudenten Fysiotherapie in Breda vinden dat de ophef de film niet ten goede is gekomen. ‘Wilders slaat gewoon een slag uit de media-aandacht’, zegt Kevin. ‘Alle aandacht die nu volgt zie ik als een media-excuus. De media zelf hebben de inhoud van de film opgeblazen. Zonder die aandacht was er nooit zoveel reactie op geweest.’ Laura vindt het wel goed dat er nu ruimte is voor debat. ‘Moslims krijgen nu, juist door alle aandacht, de kans om hun kant van het verhaal te laten horen.’ [EvG, AR, KvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?