Terug naar overzicht

Actie met spandoeken op alle Avanslocaties

‘De volgende keer moet de tekst op de doeken knalblauw zijn, dan valt het nog meer op’, zegt Cees van Dongen, projectleider van het project ‘normen en waarden’. Hij liet het eerste spandoek gisteren ophangen naast de kantine in Den Bosch.

Het spandoek is niet controversieel, maar heeft wel een boodschap om over na te denken. ‘De boodschap moet positief zijn, op zowel studenten als docenten gericht en prikkelend.’ Van Dongen gaat zelf op alle zes de locaties een keer onder het doek staan en studenten vragen wat zij ervan vinden. ‘Ik ga overal even kijken wat het oplevert. Aan collega’s vraag ik doorlopend wat hun mening is om normen en waarden bespreekbaar te maken.’

Posters of tv-schermen waren hem te klein. ‘Die vallen niet op. Dat is ook te snelle communicatie, de boodschap is zo weer weggeflitst. Bovendien: bij een actie hoort een spandoek.’ Over vier weken moet er weer een andere tekst op het doek komen. ‘Ik hoop dat elke maand een academie of dienst de nieuwe tekst verzorgt. Die mag van mij best wat prikkelender zijn.’

Het project over normen en waarden, dat loopt tot 2010, draait om kleinschalige experimenten. De meeste zijn niet Avansbreed, maar Van Dongen wil de normen en waarden toch bij heel Avans onder de aandacht brengen. Zo is er ook een plan om de academies verantwoordelijk te maken voor hun eigen verdieping in het gebouw. ‘Dan kunnen docenten als er troep is achtergelaten nooit meer zeggen: wat een rotzooi is het hier. Het is dan hun verantwoordelijkheid.’

De nadruk komt op de eerstejaarsstudenten liggen. ‘Ons klantenbestand wordt elk jaar met een kwart vernieuwd. De normen en waarden bij Avans moeten voor de nieuwe lichting meteen helder zijn’, zegt Van Dongen. Dat moet de identiteit van de hogeschool ten goede komen. ‘Grote organisaties hebben van zichzelf geen identiteit. Er is geen gemeenschappelijk verleden tussen de opleidingen. Daarom moet je onderop beginnen met kleinschalige projecten om dat te creëren.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?