De schoolbesturen KPO Roosendaal, INOS Breda en Stichting Driespan West-Brabant constateerden dat er grote behoefte is aan startende leerkrachten op de basisscholen die het zeer gespecialiseerd onderwijs aankunnen.
Nicole van Son, directeur van de Pabo in Breda, zei in het Radio 1 programma DingenDieGebeuren dat het speciaal onderwijs voor beginnende leerkrachten vaak onbekend terrein is. ‘Het is voor scholen moeilijk om gekwalificeerde leerkrachten te krijgen.’
Nu volgen leerkrachten in het speciaal onderwijs veel na- en bijscholingen. De TOPClass wil studenten enerzijds motiveren voor een carrière in het speciaal onderwijs en anderzijds de nodige basisbagage meegeven, zodat ze beter voorbereid starten als leerkracht speciaal onderwijs.
De TOPClass-studenten volgen na een selectie in het eerste jaar een verzwaard programma bovenop de reguliere opleiding. Een dag per week volgen ze extra lessen onderwijskunde, orthopedagogiek, coaching en begeleiding. Het belangrijkste is dat de studenten een stevige persoonlijkheid ontwikkelen om zich zo in het speciaal onderwijs staande te houden.
Het onderwijs wordt voor 50 procent verzorgd door opleidingsdocenten. De overige lessen worden gegeven door leerkrachten uit de praktijk van het speciaal onderwijs.
De opleiding is vooral gericht op zogeheten REC 3 scholen, waarop kinderen zitten die verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapt zijn, en REC 4 scholen voor kinderen met psychiatrische en/of gedragsproblemen. Avans Hogeschool is de eerste hogeschool in Nederland die deze opleiding aanbiedt. [MK]
Punt. Of had jij nog wat?