Terug naar overzicht

HBO-raad wil intakegesprek niet heilig verklaren

Minister Plasterk ziet in de gesprekken een alternatief voor selectie aan de poort. Hij voelt er immers weinig voor om ook massaopleidingen de mogelijkheid te geven hun eerstejaars te kiezen. Een één-op-één gesprek waarin een studiekiezer met bijvoorbeeld een docent doorneemt hoe de potentiële opleiding er uit ziet, zou selectie overbodig maken. Met de informatie kan hij immers bepalen of de opleiding wel bij hem past.

De HBO-raad vindt dat op zich prima. ‘Zo’n gesprek kan voor sommige studenten of opleidingen nuttig zijn’, zegt een woordvoerder. ‘Maar het moet geen nieuwe pasvorm zijn waarin alle studievoorlichting wordt gegoten. Het is wat ons betreft eerder een extra middel.’

Er wordt ook al erg veel informatie verstrekt, vinden ze bij de koepel. ‘Mensen die denken dat op een open dag alleen maar stickers en ballonnen worden uitgedeeld, zitten er naast. Natuurlijk: op een open dag worden niet alle vragen beantwoord, maar de meeste scholieren komen vooral om een indruk te krijgen. Verder heeft het hoger onderwijs veel tijd gestoken in studiekeuze123, waar aankomende studenten opleidingen kunnen vergelijken.’

Bij de Haagse Hogeschool wordt al geruime tijd met intakegesprekken gewerkt: het bureau ‘talentontwikkeling’ vindt het een uitstekend middel om ‘eerste-generatiestudenten’ in te lichten over wat ze in het hbo kunnen verwachten. Daar bleef het niet bij in Den Haag: de accountancyopleiding sprak aan de vooravond van het lopende studiejaar met alle eerstejaars. ‘Of dat voor herhaling vatbaar is, weten we nog niet’, zegt een voorlichter van de hogeschool. ‘Het kostte vooral erg veel tijd en leverde weinig nieuwe informatie op.’

In maart kondigde collegevoorzitter Geert Dales van Inholland al aan dat zijn hogeschool voortaan alle eerstejaars wil spreken voor ze aan hun opleiding beginnen. Hij liet vorige week in de Volkskrant weten dat hij zich ‘gesteund en gesterkt voelt’ door de plannen van Plasterk. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?