Terug naar overzicht

Leven tussen de echte Chinezen

De eerste maand van haar stage woonde Amber in Gubei, een buitenwijk van Shanghai waar vooral veel westerse gezinnen wonen. Omdat ze het ‘China-gevoel’ wilde ervaren, verhuisde ze na een maand naar het centrum van de wereldstad.

Voor haar stage doet Amber een onderzoeksopdracht bij EDAG, een van oorsprong Duits bedrijf, waar onder andere autosystemen ontwikkeld worden, prototypes ontworpen en geproduceerd worden en technische ondersteuning gegeven wordt. Ze houdt zich er bezig met import en export.

Ze koos voor een afstudeerstage in China, omdat ze wilde kijken of ze het in een land met een heel andere cultuur zou kunnen redden. ‘Het geeft een enorm overwinningsgevoel je vrij te kunnen bewegen in zo’n andere cultuur. Nu merk ik pas hoeveel ik hier leer; over mezelf, de manier van zakendoen, mijn eigen cultuur en die van anderen’, zegt Amber.

Wel is Shanghai na Hong Kong de meest westerse stad van China. ‘Misschien heb ik het iets makkelijker dan mensen die naar een andere Chinese stad gaan.’ Het leven in de stad, met meer inwoners dan Nederland, vindt Amber niet altijd makkelijk. ‘Je bent en blijft hier anders en het is moeilijk om vriendschappen te sluiten met Chinezen. Soms zijn ze ook gewoonweg heel bot. Zo word ik af en toe geweigerd in een taxi. Op zich niet slecht bedoeld, maar vaak verstaan de taxichauffeurs me niet of kunnen ze de plaats waar ik heen wil niet vinden en weigeren ze me dus gewoon. Alles om gezichtsverlies te voorkomen.’

Wat Amber ook merkte, is dat het Chinese eten heel anders is dan wij het kennen. ‘De Chinezen eten werkelijk alles. Van vissenkop tot hondenhersens en varkensneus.’ Uitgaan kun je in Shanghai in grote clubs, maar ook in kleine barretjes. Bekende dj’s draaien er en wereldberoemde artiesten geven er concerten. ‘Omdat westerse artiesten als Beyoncé hier niet zo bekend zijn, kun je makkelijker en goedkoper kaartjes krijgen.’

Om de taal te leren gaat Amber twee keer in de week ’s avonds naar Chinese les. ‘Ik heb niet de illusie dat ik Chinees leer spreken in deze korte tijd. Wel begrijp ik nu kleine dingen zoals tijden, cijfers en groeten. Ik kan zonder papiertje met mijn adres in het Chinees aan de taxichauffeur duidelijk maken waar ik heen wil.’ [SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?