Terug naar overzicht

Problemen luchtkwaliteit aangepakt

Dat is niet makkelijk, blijkt uit de uitleg van Peter de Groot die vanuit DIF met het probleem belast is. Allerlei systemen moeten samenwerken. Behalve een gewone cv-installatie kent Avans bijvoorbeeld een koude-warmteopslag,  een luchtbehandelingssysteem en een gebouwenbeheersysteem, dat registreert of er ergens iets fout gaat. Alles zo afstellen dat het overal in de gebouwen van Avans prettig verblijven is, kost veel tijd, zegt De Groot.

Avans had de laatste tijd nog te maken met verschillende verhuizingen. Soms werden lokalen niet gebruikt waar ze voor bedoeld waren. Nu dit achter de rug is, kunnen de klachten worden geanalyseerd en opgelost.

 

Tot nu toe werden de problemen tussen de bouwers en de beheerders van de gebouwen van Avans heen en weer geschoven. Sinds kort heeft DIF besloten de regie te gaan voeren over dit onderwerp. DIF brengt de klachten in kaart, onder meer door metingen te houden naar luchtvochtigheid en temperatuur. Wat meteen gerepareerd of anders ingesteld kan worden, wordt aangepakt. Bij grote aanpassingen waar budget voor nodig is, wordt de Raad van Bestuur om besluitvorming gevraagd. Er vindt regelmatig overleg plaats met installateurs, vertegenwoordigers van gebruikersgroepen en bijvoorbeeld de Arbo.

 

In Den Bosch is er vooral een probleem met de temperatuur in Xplora. Het is er te warm en de ventilatie is niet goed. Er is hier nu bijvoorbeeld besloten om airconditioning te hangen boven de balies van de medewerkers, omdat die het meest last hebben van de warmte.

 

Het Bredase Xplora heeft in de winter vooral last van ‘koudeval’ langs de gevel in de backoffice, waar de medewerkers van het Leer- en Innovatiecentrum zitten. Op andere plekken op de hogeschoollaan is er last van koude lucht uit de roosters. Ook zou de luchtvochtigheid niet goed zijn. Dit wordt nog onderzocht. In de academiegebouwen zijn daar eveneens klachten over.

 

Ook in Tilburg waren er vooral klachten van Xploragebruikers. Het was er benauwd. Het warmte-/koudeopslagsysteem bleek hier nog niet te werken. De verwarming stond wel aan, maar er kon niet gekoeld worden. Dat probleem is volgens De Groot nu opgelost.

 

Al met al kan het nog wel even duren voordat alle problemen voorbij zijn, waarschuwt De Groot. ‘Deskundigen zeggen tegen mij dat het in nieuwe gebouwen twee seizoenen duurt voordat alles op orde is.’

 

Soms hebben mensen ook een te hoge verwachting van een nieuw gebouw, meent De Groot. ‘Veel mensen denken misschien dat we overal airco hebben, maar dat is niet het geval. We hebben een topkoelingsysteem, dat de temperatuur maximaal vijf graden omlaag brengt. Een dure airco aanleggen voor die paar dagen per jaar dat het te heet wordt, vond Avans niet rendabel’, legt de DIF-medewerker uit.

 Volgens De Groot heeft de warmte van afgelopen weken niet voor problemen gezorgd in de gebouwen. [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?