Terug naar overzicht

Pabostudenten op ‘werkbezoek’ in Portugal

Docent Els van der Heijden nam de studenten mee naar haar huis in Portugal en schotelde ze een vol programma voor. Behalve kennis van het Portugese onderwijssysteem en de cultuur was ook het sociale aspect voor de groep belangrijk. ‘We zijn als klas veel hechter geworden en de saamhorigheid is groot’, vertelt student Bart van Haperen. ‘Normaal zie je elkaar maar één keer per week op school en tijdens zo’n reis continu. We sliepen allemaal in tenten in de tuin en hebben elkaar veel beter leren kennen.’

Op het programma stond onder andere een bezoek aan Portugese scholen om de studenten kennis te laten maken met het onderwijssysteem. De helft van de studenten bracht de dag door op een school voor kinderen van drie tot negen jaar. Daar zongen ze oer-Hollandse liedjes en leerden de kinderen bekende dansjes bij bijvoorbeeld ‘Twee emmertjes water halen’. ‘Er heerst nog echt veel discipline, vindt Kelly Hellemons. ‘De kinderen bleven rustig toen de juf met ons praatte. In Nederland zouden ze de tent al bijna hebben afgebroken.’

De andere groep studenten namen een kijkje tijdens lessen van kinderen tussen de tien en achttien jaar. ‘We konden zelf niet echt een bijdrage leveren tijdens de lessen, maar hebben vooral meegekeken tijdens de lessen. Met sommige kinderen konden we wel Engels praten’, vertelt Lotte Duinman.

Tijdens een bezoek aan de universiteit van Coimbra volgden de studenten een college over het Portugese onderwijssysteem met aandacht voor het pedagogisch klimaat en leer- en gedragsproblemen van kinderen. Daarna was er gelegenheid om met Portugese studenten de stad en de terrassen te verkennen. Bij de Nederlandse studenten waren vooral de terrassen in trek. ‘Ze wilden ons graag alle culturele hoogtepunten laten zien, terwijl wij eigenlijk gewoon een gezellige middag wilden hebben’, lacht Ester van Beek.

De Pabostudenten waren ook uitgenodigd om langs te komen bij de Nederlandse dichter Gerrit Komrij die al sinds 1984 in Portugal woont. Op zijn landgoed kreeg de groep een workshop over kinderpoëzie. ‘Het was er prachtig, net een sprookje, vertelt Lotte Duinman als ze terugdenkt aan die dag. ‘Ik kreeg ook helemaal zin om in mijn klas iets met poëzie te doen. Dat had ik voorheen helemaal niet. Mijn beeld van poëzie is echt veranderd.’

Het is nog niet bekend of er volgend jaar een vervolg komt op de studiereis. [MK]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?