Terug naar overzicht

Flitsende ecocars met een hoop getoeter

De acht ontworpen wagens zijn ecologische voertuigen, waarmee mensen vanaf het transferium boodschappen kunnen gaan doen in het Bossche stadscentrum. Niet alle wagens zijn tot in de puntjes uitgewerkt, maar van een snerpende claxon zijn ze allemaal voorzien. Op de opzwepende klanken van folkpunkband Flogging Molly wordt met een uitgezet parcours in het park eerst de wendbaarheid van de ecocars getest. 

Groep B begint niet al te best. Eerst moet hun auto nog even in de reparatie en het eerstvolgende moment na de start hangt hij al tegen een stenen muurtje. Even de adem inhouden… gelukkig, alles is nog heel. En weer verder. Leuk verzonnen, maar dat krijg je ervan als je naar links moet sturen om rechtsaf te gaan… Student Sander van der Loo weet het ook. ‘Erg snel zullen we niet zijn, maar het ging voor ons om het ontwerpen en de fun.’

Groep A heeft het hoog in de bol, hun exemplaar is helemaal in goud gespoten. Dat belooft veel. ‘Maar snel is-ie niet’, relativeert student Nico Dijk. Bij de jury die over de originaliteitsprijs gaat, docenten Angelique van den Boogaard en Sabine Hukema, valt het opvallende model direct in de smaak. ‘Dan gaan we maar voor de schoonheidsprijs’, knipoogt de student. ‘De stalen buizen die aan elkaar zijn gelast, zijn drie millimeter dik. De auto is zo’n tachtig kilo en dus erg zwaar. Als je de tandwielverhouding verkeerd kiest, is hij ook minder snel.’

‘Er moest verplicht een hydraulisch systeem in, bij het sturen of het remmen. Wij hebben voor stuurbekrachtiging gekozen’, vertelt Dijk. De teams kregen 300 euro per groepje om aan hun wagen te besteden. Da’s een krap budget. ‘De remmen zijn we in Almere tweedehands wezen halen.’ Hij haalt zijn schouders op. ‘Gewoon leuk!’ De coureurs hadden wat over voor hun voertuig.

Reinier Crone zit achter het stuur van een heuse EK 2008 mobiel. Maar hier staat EK dan wel voor EcoKar. Volgens medestudenten is deze groep een heuse kanshebber. Gelikt ziet de auto er wel uit. ‘Deze voldoet denk ik het beste aan de opdracht. Het is comfortabel en we hebben een bak voorop voor de boodschappen.’

De een had de bak voorop, de ander achterop. De ene groep maakte indruk met snelheid, de ander met een ontwerp met letters in vlammen op de voorkant. De keuzes voor de jury waren moeilijk, maar uiteindelijk was de uitslag eensgezind: groep H van Teun Verwegen won zowel op snelheid (ze lieten de ‘vlammende letters’ van groep E en de ‘gouden auto’ van groep A achter zich) als qua ontwerp. ‘Die grote bak aan de voorkant ziet er strak uit’, verklaarde de jury. Als hoogst behaalde topsnelheid werd 28,2 kilometer per uur gemeten. Een paar auto’s hadden het einde van de dag niet gehaald, naast wat lekke banden was er zelfs één in brand gevlogen door kortsluiting in de accu. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?