Terug naar overzicht

Uitdagende creaties van CMD-studenten

De laatstejaarsstudenten CMD laten het nog één keer zien: dit is er allemaal mogelijk met de huidige computertechnieken. Sommigen hebben er een hele installatie bij gemaakt, zoals Suzanne de Gooijer. Zij heeft zes speciale stoeptegels gemaakt: wie er overheen loopt, componeert muziek. ‘Dat brengt mensen dichter bij elkaar. Onbekenden lopen op straat en maken zo samen een muziekstuk.’

Even verderop hangt levend behang, dat zich aanpast aan de omstandigheden in de woonkamer. ‘Als het warm is, wordt het rood en als het koud is blauw. Ook het geluid telt mee: is er lawaai dan leven de beestjes op het behang heel erg, is het rustig dan gaan ze slapen.’ Jeroen van Hofwegen leeft al helemaal mee met de diertjes die hij heeft ontworpen en die ‘in het behang leven’. ‘Het zijn vriendjes geworden.’ Leuk bedacht is dat vrienden op een internetsite een boodschap voor je kunnen schrijven, die vervolgens op jouw muur verschijnt.

Jankees van Woezik is verantwoordelijk voor de revival van het aloude spel Pong. De spelers hebben in zijn versie ieder een eigen microfoon en moeten er met hun stem voor zorgen dat het blokje tussen de twee staafjes blijft. Marcel Hendriks heeft een venijnige en knappe tekenfilm gemaakt over het waarheidsgehalte van documentaires. Robbert Peperkamp laat zien hoe je op zijn interactieve abri door te zwaaien nieuwsberichten oproept. Ook zijn er twee werkstukken met brainstormtechnieken, die creatief denken stimuleren.

Tussen het vele digitale geweld is er nog een vreemde eend in de bijt. Het ziet er giftig uit, maar wat is het? Een groene vloeistof glijdt met regelmaat door rubberen slangetjes. Jeroen Holthuis heeft wat uit te leggen over zijn installatie. ‘Wij verplaatsen onze analoge wereld naar de digitale, door op de computer bijvoorbeeld mapjes te maken met spullen erin. Ik heb het omgedraaid en wilde de abstracte computerwereld naar de analoge wereld halen.’ Aha, en hoe doe je zoiets? ‘De nulletjes en eentjes zorgen er nu voor dat er wel of geen fluorescerend water door de slangen gaat. Zo is computertaal in onze analoge wereld zichtbaar.’

Nick Joore toont in Electron zijn computergames. Hij is net uit de Thalys gestapt van de wereldfinale van de Imagine Cup in Parijs. Hij demonstreert zijn spel Guardian of Eden, waarmee hij de Nederlandse finale van de cup voor gameontwikkelaars won. Ook zijn vorige spel Game Kitchen is te spelen. De studenten tonen ook morgen hun uitvindingen van 11.00 tot 17.00 uur in Electron, aan de Belcrumweg 19 in Breda. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?