Terug naar overzicht

Pastor: ‘Tegen de kerkpolitieke lamp gelopen’

Van der Maeden meende drie jaar terug in Leiden helemaal op zijn plek te zijn beland. Elke zondag een dienst in de studentenkerk en een werkgroepje om toe te werken naar de wereldjongerendag in Keulen. ‘Filosoferen en met elkaar boeken lezen. Prachtig was het.’ Een interview in het Leidsch Dagblad maakte daar een einde aan. ‘De journalist leidde me langs gevoelige katholieke kwesties. Ik was zo blij met mijn nieuwe werk, dat ik er te vrij op in ging.’ Hij sprak zich uit tegen de hiërarchie van de kerk en haar visie op seks. Nog steeds heeft hij spijt van het interview. ‘Ik ben tegen de kerkpolitieke lamp gelopen.’

Wel is Van der Maeden een man met een mening en ideeën. Hij gaf in het interview aan dat hij studenten liever meehelpt te zoeken naar antwoorden van geestelijke aard in de oppervlakkige maatschappij, dan dat hij ze eraan houdt dat ze geen condoom mogen gebruiken. Ook zei hij in het gewraakte interview dat hij de kerk liever meer energie zag steken in het betrekken van gelovigen bij de kerk, dan in het instandhouden van het instituut. Voor het bisdom was dat echter reden genoeg om hem op non-actief te stellen.

Het bisdom Rotterdam riep hem op het matje om de kritiek die hij in het artikel uitte toe te lichten. Daar zat hij, in het beklaagdenbankje. ‘Ik was in dienst van het bisdom en moest mezelf plots verdedigen. Ik kwam niet goed uit mijn woorden tegenover de vicaris-generaal. Het is uitgepraat, maar het was onvermijdelijk dat ze dachten: ‘daar loopt die bijna niet-katholieke pastor’’, zegt Van der Maeden.

Uiteindelijk verliet hij het Rotterdamse bisdom. Om nu in Den Bosch neer te strijken en toch weer aan de slag te gaan als studentenpastor. Al twee jaar zit hij in het bestuur van de Stichting Oecumenisch Studentenpastoraat ’s-Hertogenbosch. Die heeft ervoor gezorgd dat de stad de komende twee jaar een studentenpastor heeft. Die is voor studenten van alle geloofsovertuigingen. Met het bisdom in Den Bosch heeft hij niets van doen in zijn nieuwe functie: de katholieke instantie gaf geen geld en deed niet mee met de stichting. ‘Die vond dat de studenten naar de parochie moesten waar ze wonen. Maar wij willen nu studenten van alle geloven helpen met het beantwoorden van hun levensvragen.’

Eindelijk kan de docent levensbeschouwing de pastorale rol spelen die hij wil: jongeren geestelijke verzorging bieden in tijden dat ze worstelen met problemen. ‘Maar ik zit niet aan de leiband van het bisdom. Nu kan ik lekker mezelf zijn.’

In Punt03 die vanaf 11 september in de bakken ligt, geeft Van der Maeden nadere uitleg over zijn rol als studentenpastor in Den Bosch. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?