Terug naar overzicht

45 Bestuurders verdienen meer dan minister

Dat blijkt uit een overzicht dat de Algemene Onderwijsbond heeft samengesteld uit de jaarverslagen van hogescholen en universiteiten. In totaal verdienden 45 bestuurders meer dan het gemiddelde ministersalaris van 169.000 euro. Dat bedrag is de norm voor openbaarmaking van salarissen.

Harry Koopman staat van de drie leden van de Raad van Bestuur van Avans op de hoogste positie. Volgens het overzicht van de Algemene Onderwijsbond heeft hij vorig jaar 167.929 euro verdient. Daar wordt wel de kanttekening bij gemaakt dat de pensioenlasten niet worden vermeld. Frans van Kalmthout en Marja Kamsma staan op de 62ste en 64ste plaats. Ook van hen worden de pensioenlasten niet meegerekend.

 

Wageningen Universiteit duikt drie keer op in de top tien. Aan die universiteit kunnen ze geen geschikte bestuurder vinden die voor minder dan twee of drie ton komt opdraven. Voorzitter Aalt Dijkhuizen kreeg 302.000 euro en scheidend rector Bert Speelman ontving omgerekend een jaarbedrag van 369.000 euro.

 

Andere instellingen in de lijst zijn de Uuniversiteit van Amsterdam/Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool, de Universiteit Maastricht, de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen en de TU Delft. De vakbond heeft alle inkomsten bij elkaar opgeteld: bruto salaris, pensioen- en vertrekpremies, onkostenvergoedingen en bonussen.

 

Volgens de Hogeschool Leiden hebben de huidige bestuurders contracten voor bepaalde tijd, in plaats van onbepaalde tijd, waardoor zo’n hoge ‘beëindigingsuitkering’ niet meer zal voorkomen. Vork was al 32 jaar in dienst van de hogeschool en kreeg bovendien een stuwmeer aan vakantiedagen uitbetaald die hij niet had opgenomen. In 2006 bedroeg zijn jaarsalaris 122.000 euro.

 

Het kabinet is voornemens een maximum te stellen aan salarissen in de semipublieke sector, waar het hoger onderwijs onder valt. Het is nog niet zeker hoe de zogeheten ‘Balkenende-norm’ er uiteindelijk uit zal zien. Waarschijnlijk beperkt die zich tot een brutosalaris van ongeveer 176.000 euro en vallen pensioenpremies, vertrekregelingen en prestatiebonussen buiten de norm. De AOb wijst erop dat bestuurders de norm dan eenvoudig kunnen omzeilen.

 

Minister Plasterk heeft erop gehamerd dat de Balkenende-norm er komt. In 2007 dreigde hij de Delftse raad van toezicht te ontbinden als het salaris van de nieuwe CvB-voorzitter de officieuze norm zou overschrijden. Hoe hoog dat salaris uiteindelijk is geworden, wordt pas in het volgende jaarverslag openbaar gemaakt.

 

De Socialistische Partij heeft minister Plasterk intussen gevraagd hoe hij buitensporige vergoedingen wil voorkomen. Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de Balkenende-norm. [BB/HOP, AR]

 

Zie voor het totale overzicht http://www.aob.nl/i.aspx?p=nws&a=7127

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?