Terug naar overzicht

Afstuderen per ‘webcam’

Bigot werkt in Perth (Australië) bij Degrémont Suez, een bedrijf dat drinkwater produceert uit zeewater. Zijn afstudeerperiode duurde een half jaar, maar Bigot kreeg een jaarcontract aangeboden en wilde niet naar Nederland terugkomen voor een presentatie. Hij wilde dus vanuit Australië afstuderen.

‘De examencommissie van de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu zei niet meteen ja tegen het voorstel. Ze hebben randvoorwaarden gesteld aan de presentatie, de kwaliteit van de videoconference apparatuur en de verbinding. Het mocht niet via een simpele webcam’, zegt Marjon Verhoeven, de docent die Bigot begeleidde bij zijn afstuderen.

De presentatie week niet af van normaal, vindt zij. ‘We hadden een aantal van zijn studiegenoten hier in Nederland uitgenodigd om hallo te zeggen, die hebben voor het begin van de presentatie even gezwaaid en hem succes gewenst. Vervolgens heeft de student zijn verhaal gehouden.  De apparatuur in Perth was een beetje ouderwets, die liet niet toe dat powerpoint tegelijkertijd kon worden gepresenteerd naast de videoconference. De student heeft die dus van tevoren opgestuurd naar ons en die hebben we uitgeprint.’

‘Na de presentatie is Bigot even weggegaan en hebben we de beoordeling doorgenomen. Er was nauwelijks vertraging dus we konden echt een goede discussie houden. Daarna hebben we de student zijn voorlopige beoordeling meegedeeld en toegelicht. Het enige verschil was dat we hem nu niet konden zoenen bij de felicitatie’, zegt Verhoeven.

De presentatie was een pilot voor de academie. ‘Op basis van onze ervaringen zal de examencommissie van de ATGM beslissen of dit in de toekomst vaker kan plaatsvinden. Het enige probleem is dat de student later toch nog naar Nederland moet komen om zijn diploma te krijgen, dat kan niet worden opgestuurd. Als dit laatste niet het geval was, zou een presentatie via videoconference voor veel buitenlandse studenten die ook in het buitenland afstuderen heel aantrekkelijk zijn’, denkt Verhoeven.

‘Afstuderen per videoconference heeft zeker de toekomst’, zegt Gert de Heer die namens het Leer – en Innovatiecentrum (LIC) betrokken was bij het afstuderen van Bigot. ‘Het vergt vooral een flinke investering in faciliteiten, daarvoor moet eerst een draagvlak zijn.’

Twee leveranciers van Avans, MK2 Visuele Media uit Breda en GO Telecom uit Dordrecht, moesten bij deze pilot inspringen om ervoor te zorgen dat de techniek vanuit Perth kon corresponderen met de gangbare techniek van Avans. ‘In Perth werken ze nog met ISDN, Avans zit al op het snellere IP-netwerk. Dat geeft een enorm verschil in de hoeveelheid data die verstuurd en ontvangen kan worden’, zegt De Heer. ‘Zonder onze leveranciers had deze pilot niet door kunnen gaan.’

De Heer denkt dat videoconference ook gebruikt gaat worden voor het begeleiden van studenten die in het buitenland op stage zijn. ‘En natuurlijk voor communicatie tussen de verschillende Avanslocaties. Dat scheelt enorm in reistijd en kosten. Studenten en medewerkers kunnen daarvoor bij ons aan de bel trekken.’ [AR]

Foto's gemaakt door Gert de Heer.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?