Terug naar overzicht

Afvalteam weg, rotzooi terug

De afgelopen jaren zijn er meerdere ideeën geopperd om de school schoon te houden. Resulterend in flyers, manshoge posters, een heus zwerfafvalteam (ook wel EcoSmart-team genoemd) en een weloverwogen recyclesysteem. Om studenten en medewerkers persoonlijk aan te spreken op hun gedrag, was er tot de zomervakantie in Breda een twee man sterk zwerfafvalteam. Ook in Den Bosch liepen er tijdelijk twee mensen van het EcoSmart-team rond. Deze teams zijn er dit schooljaar niet meer vanwege de hoge kosten.

In Tilburg is het afvalprobleem minder groot. ‘De school is kleiner, met minder mensen, waardoor de sociale controle groter is’, verklaart projectmanager van de Diensteenheid ICT en Facilitaire dienst (DIF) John Theeuwes.

De conciërges aan de Hogeschoollaan in Breda vragen zich dagelijks af of de studenten niet beter weten. ‘Op de middelbaar is het gewoonte voor ze, maar zodra studenten hier komen, laten ze alles rondslingeren.’Onderling hebben de mannen wel wat ideeën over hoe je mensen binnen Avans hun rotzooi zelf op kan laten ruimen. Hard optreden tegen vervuilers of grote opvallende borden die iedereen er op wijzen om de school schoon te houden. ‘Maar het helpt geen moer’, baalt één van de conciërges.

Dewi van der Pluijm, dit jaar begonnen aan de studie Social Work, stoort zich aan de rotzooi in de kantine aan de Hogeschoollaan in Breda. ‘Het is nu echt smerig. Als er hier iemand rond zou lopen en mensen zegt hun rotzooi op te ruimen, zou dat zeker helpen.’ Tweedejaars Culturele en Maatschappelijke Vorming, Liesbeth Luisterburg, vindt de huidige situatie ‘schandalig’. ‘Ik spreek mijn klasgenoten er wel op aan als ze spullen laten liggen. Dat lijkt mij ook het beste middel, elkaar er gewoon op aanspreken.’

Jeroen Smits, studeert Fysiotherapie in Breda. Hij zegt alleen maar voor de grap tegen zijn studiegenoten dat ze moeten opruimen. ‘Ik stoor mij er niet aan als de tafels vol liggen met troep. Zelf laat ik ook wel eens wat liggen.’ Meer afvalbakken in de buurt van de eettafels zou helpen, maar als niemand opruimt, heeft hij daar zelf ook niet zo’n trek in.

‘Eigenlijk vind ik het wel meevallen met de zooi,’ vertelt een eerstejaars Integrale Veiligheid, die naar eigen zeggen best netjes is. Maar hij geeft toe dat er binnen Xplora nauwkeuriger op wordt gelet dan in de rest van het gebouw. Het zijn daar dan ook de studenten zelf, die elkaar wijzen op het achterlaten van hun papiertjes en bekertjes. Want in aparte controleurs die studenten op hun gedrag wijzen, ziet hij niet zo veel. ‘Dat lokt juist uit, lijkt me. Jonge mensen zien daar vaak een mooie reden in, om zulke controlemensen een beetje te stangen door spullen te laten liggen.’

Nu is het de bedoeling om het toezicht door eigen personeel van Avans te laten uitvoeren. Maar dat gaat niet over één nacht ijs. De conciërges hebben net voor de vakantie een training gevolgd. ‘Want je moet wel van goeden huize komen om mensen op hun gedrag aan te spreken,’ zegt John Theeuwes, ‘Daar is tact voor nodig.’

Het is nog de vraag hoeveel uren de conciërges hebben voor het toezicht houden. ‘Er moet in overleg met de conciërges gekeken worden hoeveel tijd ze kunnen vrijmaken’, zegt Theeuwes.

Theeuwes benadrukt verder dat het achterlaten van rommel een maatschappelijk probleem is, waar alle gemeentes en scholen mee te maken hebben. ‘De huisregels binnen Avans zijn net als verkeersregels: iedereen kent de regels, maar lang niet iedereen houdt zich er aan.’ Het gedrag moet volgens hem veranderen. De conciërges hebben samen met docenten en studenten de verantwoordelijkheid om iemand op zijn gedrag aan te spreken, ‘net als een agent dat doet bij iemand die door rood rijdt.’ [JM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?