Terug naar overzicht

Azghari: ‘Geen handen schudden heeft niets met de islam te maken’

Het handincident waarbij Mohammed Enait, een ultraorthodoxe moslim, drie jaar geleden tijdens een sollicitatiegesprek een uitgestoken hand van een vrouw weigerde, noemt Azghari in het artikel 'te onbenullig voor woorden'. Uit het vonnis dat de rechtbank in Rotterdam afgelopen week uitsprak over deze zaak blijkt dat sollicitanten die uit geloofsprincipes geen hand geven, kunnen fluiten naar hun baan

Dat is zeer verhelderend, vindt Azghari. ‘Dat Mohammed Enait zijn redenen heeft om vrouwen geen hand te geven, moet hij helemaal zelf weten. We leven in een vrij land. (…) Niemand wordt hier gedwongen de ander de hand te schudden. Handen schudden ter begroeting is geen universele norm. Er zijn meer manieren waarop men elkaar kan begroeten. (…) Waar het om gaat is dat je de ander respecteert en welkom heet. Tegelijkertijd moeten handweigeraars niet raar opkijken als hun gedrag hier niet overal gewaardeerd wordt.’

Azghari vindt het onterecht dat Mohammed Enait zijn gedrag verantwoordde door te zeggen dat het van de islam niet mag. ‘Geen hand geven is zeker geen islamitische fatsoensnorm. Het komt ook voor bij veel strenggelovige niet-moslims en is lang voordat de islam ontstond in gebruik. Daarom staat het ook nergens in de Koran vermeld.’

Azghari vindt dat Mohammed Enait moet ophouden slachtoffer te spelen en van de islam een karikatuur te maken. ‘Het is hoog tijd dat hij zijn hand in eigen boezem steekt.’ [CB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?