Terug naar overzicht

Cocainegebruik onder studenten neemt toe

Op basis van gesprekken met de Leidse studenten signaleert de Leidse onderzoekster Lorenzo Colzato een toenemend recreatief gebruik van cocaïne. Dankzij haar onderzoek kreeg zij veel te maken met studenten.

‘Ze vinden cocaïne cool’, aldus de onderzoekster. Ook wijst zij erop dat steeds meer studenten het geld hebben om regelmatig coke te snuiven, wat neerkomt op zo’n 50 euro per maand.

Het onderzoek in Leiden wijst bovendien uit dat gebruik van cocaïne de cognitie negatief beïnvloedt. Ook recreatief gebruik – maandelijks gebruik en dat minimaal twee jaar lang – heeft schadelijke effecten. ‘Belangrijk is dat je door dit soort gebruik trager wordt’, zegt de Leidse onderzoeker Lorenza Colzato in universiteitsblad Mare

Landelijke cijfers over cokegebruik onder studenten zijn er niet. Wel leeft het thema in Groningen, waar een aantal verenigingen inmiddels is overgegaan tot een dopetest onder hun leden. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?