Terug naar overzicht

Schakelklassen duur voor universiteiten

Het schakeljaar, op bachelorniveau, stoomt hbo-studenten klaar voor een masteropleiding. Het ministerie van OCW geeft daar geen geld voor, omdat deze studenten al een bachelordiploma op zak hebben. De master wordt wél bekostigd. Om hbo'ers niet te ontmoedigen, mogen de universiteiten geen hoger collegegeld vragen voor het schakeljaar. Universiteiten moeten de schakelprogramma's kortom grotendeels uit eigen zak betalen. 

De UvA wil daarvan af. ‘Met de huidige situatie zijn we niet gelukkig’, zegt woordvoerder Paul Helbing. ‘Andere studenten betalen nu in feite voor de studie van de schakelaars. We gaan dat anders regelen. De UvA stopt niet met schakelen, maar we willen een oplossing die recht doet aan ieders belangen en de financiële zuiverheid.’

Hoe het nieuwe schakeltraject aan de UvA eruit gaat zien, is niet bekend. ‘Daar is nog geen beslissing in genomen.’  Met de Hogeschool van Amsterdam worden in elk geval afspraken gemaakt over zogenaamde ‘doorstroomminoren’. Het schakeltraject verhuist dan naar de hogeschool waarmee de UvA is gefuseerd, zodat het onder de hbo-bachelor valt en kan worden bekostigd door Den Haag. 

De Wageningen Universiteit zoekt een soortgelijke oplossing. ‘We voeren overleg met hbo-instellingen over de aansluiting, zodat we straks de kwaliteit van de doorstroming kunnen verhogen’, meldt woordvoerder Simon Vink. ‘De financiering is dan geregeld en bij ons kunnen ze rechtstreeks naar de master.’ 

Andere universiteiten houden vast aan het ouderwetse schakeljaar. De Universiteit Utrecht verrekent de kosten met de hogeschool Utrecht. ‘Maar met andere hbo-opleidingen hebben we zo’n afspraak niet’, vertelt beleidsmedewerker onderwijs Elzelien van Buren. ‘Dat moeten we zelf bekostigen. Voor sommige faculteiten kan dat, voor anderen wordt dat lastig.’ 

‘Ons college van bestuur vindt het een maatschappelijke plicht om hbo'ers te accepteren.’ Alie van Arragon, beleidsmedewerker onderwijs van de Rijksuniversiteit Groningen noemt het ‘een raar aspect’ van de financiële regelgeving dat Den Haag niet bijdraagt aan het schakeltraject. ‘Dit is een slechte zaak, aangezien Plasterk er wel voor pleit dat hbo’ers doorstromen.’ 

Geld of geen geld, uiteindelijk is het niet mogelijk om hbo-studenten te weren. ‘Met een hbo-opleiding ben je toelaatbaar tot de universiteit’, zegt Van Arragon. ‘Dat staat in de wet. Punt uit.’ Woordvoerder Vink van Wageningen beaamt dat. ‘Je mag voorvereisten stellen aan de master. Maar een student met een hbo-diploma heeft gewoon toegang tot de universiteit.’ [AvE/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?