Terug naar overzicht

Speciaal voor docenten: Onderwijswiki

Met de Onderwijswiki wil het Leer- en Innovatiecentrum (LIC), de initiatiefnemer van de wiki, aan docenten laten zien wat het allemaal te bieden heeft. ‘Dat is voor docenten niet altijd duidelijk’, legt Eric van Oevelen van het LIC uit. ‘Daarom zijn we ook Spotlicht begonnen.’ Spotlicht bestaat een reeks bijeenkomsten in de drie Avanssteden over onderwijsvernieuwing.

De Onderwijswiki is al sinds juni in de lucht maar het LIC geeft er nu pas bekendheid aan omdat de wiki eerst wat meer ‘body’ moest krijgen. Een wiki is een voor iedereen toegankelijke website waarop het mogelijk is zelf te publiceren, zoals de Wikipedia, een wereldwijde encyclopedie, gemaakt door ‘leken’.

 

Met het maken van een Onderwijswiki passeert het LIC bewust de Avans Portal. ‘Wij zijn slecht op de portal te vinden. Het is technische moeilijk er iets op te zetten. Dat kun je niet aan iedereen overlaten. De portal is niet interactief en de zoekfunctie werkt gebrekkig’, legt de LIC-medewerker uit.

 

De Onderwijkwiki bestaat uit een bonte lappendeken van onderwerpen die met onderwijs te maken hebben. LIC-medewerkers kunnen die erop zetten, maar ook docenten of andere medewerkers. Eric van Oevelen houdt in de gaten of het er allemaal een beetje netjes uitziet. Wie wil publiceren, moet zich eerst aanmelden als lid.

 

Door de volgens Van Oevelen zeer goede zoekfunctie kunnen gebruikers snel informatie over een onderwerp vinden. Zij kunnen zien wat nieuw is op de site door het tabblad What’s New aan te klikken. Ook het instellen van RSS feed, zodat je op de hoogte wordt gebracht van nieuwe content, is mogelijk.

 

Dat de besturing gedeeltelijk in het Engels is, vindt Van Oevelen jammer, maar daar was niks aan te doen. ‘Het hoorde bij het programma dat we gebruiken, wetpaint en is niet te veranderen. Na een analyse van verschillende wiki’s zijn we op deze software uitgekomen omdat die de beste zoekfunctie had’, legt Van Oevelen uit. De onderzoekjes naar de wikisoftware zijn overigens ook op de Onderwijswiki te vinden.

 

Van Oevelen is ingenomen met het nieuwe medium. ‘Eerst hadden wij overal verspreid informatie staan. Enthousiaste medewerkers hadden eigen weblogs en wiki’s. Nu is alles gebundeld op de Onderwijswiki. Het is niet af en het zal ook nooit 100 procent perfect zijn. Dat hoeft ook niet. Het is een dynamisch medium, dat constant verandert en wordt verbeterd.’

 

Dat de Onderwijkswiki niet bijvoorbeeld het LIC-wiki heet, is volgens Van Oevelen een bewuste keuze. ‘We willen niet dat het iets alleen van het LIC is. De doelgroep is de docent. Het moet duidelijk zijn dat hij er iets mee kan doen.’ [PM]

 Avanshogeschool.wetpaint.com

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?