Terug naar overzicht

Toetsenbord viezer dan wc-bril

Top Clean , zo heet het bedrijfje waarin Hugo van Mol en Fleur Peperkamp werken. Ze verkopen schoonmaaksetjes voor laptops of computers, want volgens onderzoek is een toetsenbord gemiddeld viezer dan een wc-bril.

‘In winkels liggen wel losse spulletjes om je technische apparaten schoon te maken, maar nooit als setje. Dat doen wij wel. Wij bieden een compleet schoonmaaksetje met of zonder opbergetui aan.’ Fleur Peperkamp, die verantwoordelijk is voor de marketing en verkoop binnen Top Clean, legt uit wat hun product inhoudt. ‘We richten ons vooral op studenten en mensen uit onze eigen omgeving. Zij vormen onze afzetmarkt.’

Hoewel de Student Company in principe een schoolopdracht is gaat het er serieus aan toe. ‘De opleiding moet hier eigenlijk meer aandacht aan besteden, want we leren snel wat ondernemen echt is’, zegt Hugo van Mol, ‘algemeen directeur’ van Top Clean.

Turbostudenten

Alle studenten die werken binnen het bedrijfje zijn zogenaamde turbostudenten. Ze komen rechtstreeks van het vwo of hebben al een mbo-opleiding afgerond. Daardoor hebben ze de propedeuse versneld mogen doen en lopen nu een half jaar voor op de normale tweedejaars.

Hugo van Mol is zeer te spreken over de gang van zaken tot nu toe. ‘We vormen een hele goede mix. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, die zijn vastgelegd in een soort samenwerkingscontract. We doen dit naast de gewone studie maar het loopt lekker, zeker ook omdat de oud-mbo’ers erg praktisch zijn ingesteld.’

Fleur en Hugo vinden het een leuke en leerzame ervaring in ondernemerschap. ‘Het mag dan wel een fictieve onderneming zijn, maar we doorlopen alles wat een normale onderneming ook doet. Marketing, verkoop, aandeelhouders, een website, de communicatie binnen een bedrijf, het komt allemaal langs’, vertelt Hugo. ‘Zo staan we 15 november ook met onze eigen standje op de Open Dag van Avans en we zijn nu bezig met een filmpje voor op onze website over het gebruik van het setje.’

‘Zonder al te veel ondersteuning zijn we toch al een eind gekomen’, werpt Hugo een blik op het proces. Hij kijkt ook al voorzichtig vooruit. ‘Via aandeelhouders hebben we 1500 euro bij elkaar weten te brengen. Aandeelhouders zijn wij zelf, docenten, familie, vrienden en medestudenten. We hopen natuurlijk dat het bedrijf winstgevend is, zodat we deze mensen aan het einde van dit project, eind januari, hun geld terug kunnen betalen met een leuk extraatje.’ [JM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?