Terug naar overzicht

Avansstudenten blij met Obama

‘Ik hoorde pas vanochtend dat Obama gewonnen had’, zegt Violet van Vlodrop. ‘Ik vond ook wel dat ze in Amerika na acht jaar Bush toe waren aan een democraat.’ De eerstejaarsstudent Social Work in Den Bosch roemt vooral de uitstraling van de nieuwbakken president: ‘Een tijdje geleden heb ik nog naar het debat tussen de twee presidentskandidaten gekeken. Daar kwam Obama heel sterk in naar voren.’

Jelena Scheffers, tweedejaars International Business and Languages in Den Bosch, is al even lyrisch: ‘Ik vond het bijzonder dat Obama zei dat Amerika momenteel in een dieptepunt zat en dat dit het beste moment was voor veranderingen. Het is natuurlijk revolutionair dat er een donkere president is gekozen. Amerika is toch één van de meest racistische landen ter wereld.’

Geen lieverdje

Ook Dennis de Bont benadrukt de afkomst van Obama: ‘Hij is de eerste "Afro-American" president. Deze gebeurtenis zal de visie van de zwarte Amerikanen wel veranderen. Zij krijgen nu ook het idee dat ze ver kunnen komen en het zelfs tot president kunnen schoppen.’ Toch houdt de vierdejaars Technische Bedrijfskunde in Tilburg een slag om de arm: ‘Net als veel mensen in Nederland ben ik blij dat Obama de verkiezingen heeft gewonnen. Toch hoorde ik een expert zeggen dat Obama echt geen lieverdje is en best een sluwe president zal zijn.’

Els van de Vondervoort, derdejaars Bouwkunde in Den Bosch, is nog een stuk sceptischer: ‘Obama is misschien de betere van de twee presidentskandidaten. Maar hij heeft ook standpunten waar ik het helemaal niet mee eens ben. Het kan toch niet zo zijn dat je anno 2008 nog steeds tegen het homohuwelijk bent.’

Tot half vier voor de tv

Van de Vondervoort is slechts één van de weinige studenten die de Amerikaanse verkiezingen op de voet volgde: ‘Ik heb een jaar in Amerika gewoond, vandaar mijn interesse. In de aanloop naar de verkiezingen heb ik veel naar CNN gekeken. Ook vannacht zat ik weer tot half vier voor de televisie. Pas toen duidelijk werd dat Obama zou winnen, ben ik naar bed gegaan.’

Aan het gros van de Avansstudenten ging de ontknoping van de Amerikaanse verkiezingen echter ongemerkt voorbij. Mark van Meel, derdejaars Bouwkunde in Tilburg, had net als veel van zijn medestudenten andere dingen aan zijn hoofd: ‘De presidentsverkiezingen heb ik gisteren helemaal niet gevolgd. Ik ben druk bezig met een opdracht voor school en heb er nu te weinig tijd voor. Wel heb ik meegekregen wie er heeft gewonnen. Hoe het verder allemaal zit, zie ik later wel.’ [CT, JM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?