Terug naar overzicht

Boerkaverbod is symboolpolitiek

Plasterk wilde de gezichtsbedekkende kleding aanvankelijk alleen verbieden in het basis- en voortgezet onderwijs.

In het hoger onderwijs studeren volwassenen, zei hij, en die moeten er samen met de hogescholen en universiteiten uitkomen. De instellingen hebben genoeg mogelijkheden om de boerka zelf te verbieden, als ze daar behoefte aan hebben.

Maar parlementariërs van linkse en rechtse partijen maakten eendrachtig gehakt van Plasterks nuance, ook zijn eigen PvdA. Hoe moet het dan met mondelinge tentamens? Hoe moet een pabo-student in een boerka stagelopen? Dus komt het verbod er alsnog.

Oplossing voor niet-bestaand probleem

Alleen begrijpen de universiteiten en hogescholen niet waarom. ‘Het is symboolpolitiek’, zegt voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad. ‘Het biedt een oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Studenten dragen geen boerka, en anders komen we er in een gesprek wel uit.’

Zo reageert ook universiteitenvereniging VSNU: ‘Het verbod lost niets op, want er is geen probleem.’

'Boerka liefst helemaal verbieden'

Maar de VVD vindt juist de symboliek van het verbod belangrijk. ‘Wij zouden de boerka het liefst helemaal verbieden’, zegt de woordvoerder van partijleider Mark Rutte, ‘omdat die symbool staat voor de onderdrukking van de vrouw. Wat dat betreft zijn PvdA en CDA een beetje hypocriet, want een algemeen boerkaverbod steunen zij niet.’

Er zijn overigens al een paar instellingen die de boerka hebben verboden, zoals de Erasmus Universiteit. Aan de Vrije Universiteit zijn gezichtssluiers, maar ook naveltruitjes uit den boze. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?