Terug naar overzicht

Bredase hackers moeten 11.000 euro betalen

De rechtbank in Breda oordeelde dat de hackers hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de kosten om de sites weer in de lucht te krijgen. Ze zouden gezamenlijk gerichte aanvallen hebben uitgevoerd op de sites, waardoor die vastliepen. Ze hadden gezien hun kennis van computers moeten weten dat daarbij schade zou kunnen ontstaan.

Half miljoen

De totale schade is door de rechtbank vastgesteld op 10.869,50 euro. Het bedrijf dat de overheidssites beveiligd, had bijna een half miljoen euro geëist. De rechter oordeelde dat alleen de kosten voor het oplossen van de noodsituatie om de sites weer online te krijgen op de hackers te verhalen is. De kosten voor het verbeteren van de beveiliging, de grootste kostenpost, hoeven de hackers dus niet te betalen. Die investeringen had het bedrijf volgens de rechtbank ook zonder de aanvallen gedaan.

Naast de schadevergoeding moeten de hackers ook nog ruim 2.000 euro proceskosten betalen. De hackers waren al eerder veroordeeld tot cel- en werkstraffen voor hun daad. [EvG]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Bredase hackers weigeren schadevergoeding te betalen 13-2-2008  

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?