Terug naar overzicht

Magische ballen op CMD MinorExpo

‘Het zou echt zonde zijn als we onze projecten alleen aan onze docent konden presenteren’, begint Haarbosch. ‘We wilden het juist aan de rest van de wereld laten zien. Het is bovendien een kans om je familie en vrienden een idee te geven waar je al die tijd mee bezig bent geweest.’

Met die gedachte trommelde Haarbosch enkele medestudenten op, regelde een budget vanuit de opleiding en zette in korte tijd een expositie op poten. Het flauwe schijnsel van de tl-bakken werd ingeruild voor een stijlvolle expositieruimte. Het resultaat: De MinorExpo in Halte Vlaszak.

Tot afgelopen maandag waren op de tentoonstelling de resultaten van vier verschillende minors te bewonderen. Naast de minor van Haarbosch, Interactieve Installaties, presenteerden ook studenten van Fotografie, Illustratie en Time Based Arts hun fabelachtige creaties. In de kleine ruimte konden bezoekers zich vergapen aan ongeveer twintig verschillende ontwerpen.

Dure woorden

De projecten van Haarbosch en co. stonden in het teken van ‘de spanningsboog tussen het Westen en China’. Voeg daar ‘Interactieve Installaties’ aan toe en je hebt een verzameling dure woorden waar de gemiddelde leek geen touw aan vast kan knopen. Haarbosch legt uit: ‘Fotografie is heel statisch. Je kijkt alleen. Bij interactieve installaties gaat de gebruiker als het ware een relatie aan met het object. Omdat de gebruiker deelneemt aan de installatie krijg je informatie terug. Een actie zorgt dus voor een reactie.’

Dit wordt vooral duidelijk aan de hand van zijn project. Hierin laat Haarbosch het verschil zien tussen hoe Chinezen en westerlingen een persoonlijke relatie aangaan. Hij reduceerde hierbij mensen tot ballen die in het geval van Chinezen rood oplichten en in het geval van Westerlingen blauw kleuren. Hoe feller de ballen oplichten, hoe sterker de onderlinge band.

Oplichtende ballen

Haarbosch: ‘Wanneer je twee oosterse ballen bij elkaar brengt zie je ze langzaam steeds feller oplichten. Als je ze vervolgens uit elkaar haalt, blijven ze nog lang branden. Hieraan zie je dat Chinezen iets terughoudender zijn in het maken van contact. Maar als je eenmaal een bepaalde relatie aangaat, is die wel heel sterk.’

Bij westerse ballen is er sprake van het tegenovergestelde. Haarbosch: ‘Wij hebben in het westen meer vluchtig contact met elkaar. Als je dus twee westerse ballen bij elkaar brengt, zie je ze snel fel oplichten. Verwijder je ze van elkaar dan doven ze ook eerder dan de Chinese ballen.’

De relatie tussen personen gesymboliseerd in het oplichten van ballen. Je moet er maar opkomen. De overige creaties zitten al even vernuftig en kunstzinnig in elkaar. En het zou inderdaad zonde zijn geweest als ze stonden opgesteld onder het kunstlicht van een leslokaal. [CT]

Foto's gemaakt door Tom van Berkel.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?