Terug naar overzicht

Obama wint: ‘Een eerlijke knock out’

Lang zijn de verkiezingen, als een gevecht tussen twee boksers die maar niet op willen geven. Veroordeeld tot elkaar in de Amerikaanse politieke ring tot het bittere einde. Maar na drie debatten en eenentwintig maanden van campagne voeren, is er dan eindelijk een winnaar: Barack Obama.  

  
Zwarte president

Barack Obama is niet alleen de vierenveertigste gekozen president, de vijftiende van democratische zijde, maar bovenal de allereerste zwarte president van de Verenigde Staten van Amerika. De verkiezingsuitslag van vandaag zal de boeken ingaan als een van de meest memorabele momenten in de historie van Amerika en is ook voor veel studenten op Bowling Green State University in Ohio, waar ik studeer, ‘de mooiste dag van hun leven’. 

Om elf uur ‘s avonds Amerikaanse oostkust tijd verschijnt plotseling op het scherm ‘Barack Obama elected president of the United States of America’. Vanaf dat moment is het een gekkenhuis zowel op tv als onder de kijkende studenten. ‘Ik ben zo trots op mijn generatie en op mijn land’, roept Sean Lutnann die vandaag een paar uur in de rij heeft moeten wachten om zijn stem uit te kunnen brengen. ‘Obama is weliswaar niet perfect, maar wij waren slim genoeg om te realiseren dat hij de betere van de twee kandidaten is’, vervolgt Lutznann.

 

Realistisch 

George Griffin is even enthousiast maar is gelijk realistisch als hij zegt: ‘De uitkomst van vanavond was te verwachten. Maar het is nog maar de vraag of de beloofde verandering door te voeren is in Amerika. Wat dat betreft is de toekomst nog verre van zeker.’ Ook politiek professor Dr. Stefan Fritsch een Fulbright leraar aan Bowling Green State University, is niet verrast met de uitkomst. ‘Dat Obama uiteindelijk president is geworden is geen verrassing, maar ik ben wel aangenaam verrast dat ook de kiezers hier in Ohio uiteindelijk in meerderheid voor hem hebben gekozen.’  

Zwakke schakel

 

Naj Ahmad een van de weinige internationale studenten die aanwezig is op de universiteit tijdens de verkiezingsuitslag. Hij is van begin af aan overtuigd geweest dat Obama zou gaan winnen. ‘McCain is simpelweg de zwakke schakel geweest onder de conservatieve basis van de Republikeinen. Dan kun je het dus wel schudden’, voegt hij met een brede grijns eraan toe. Terwijl de uitgelaten studenten feestvieren en met een half oog het beeldscherm in de gaten houden totdat Obama zijn speech houdt, wordt al wel duidelijk dat voor de meeste African American studenten de uitverkiezing een persoonlijke overwinning is. ‘We did it’, is de meest gehoorde uitspraak en ‘Yes we can!’ refererend aan de campagneslogan van Obama wordt om de zoveel minuten door hen gescandeerd.  

  
Emotioneel

 

Een emotioneel moment breekt uit als Obama verwijst naar de veerkracht, eenheid en verandering die Amerika aan de wereld heeft laten zien en dat het jammer is dat zijn grootmoeder aan wie hij zoveel te danken heeft gehad dit net niet mee heeft kunnen maken.

 

Amerika heeft zichzelf een nieuwe kans gegeven. En het is nu aan Obama om te laten zien dat ook in de toekomst voor de generatie die nu nog studeert en naar hem kijkt er kansen zullen zijn om het te maken in het land van de onbegrensde mogelijkheden. [JvM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?