Terug naar overzicht

Reis langs industrieel erfgoed in Polen

‘Polen is van oudsher een echt industrieland, met veel fabrieken’, vertelt Van den Bogaard, student Technische Bedrijfskunde in Tilburg. ‘Momenteel schuift het land steeds meer op naar een diensteconomie. Oude fabriekspanden en andere historische gebouwen worden opgeknapt en krijgen daarom een nieuwe functie als bijvoorbeeld winkelcentrum.’

De reis

De studiereis is onderdeel van de minor Ondernemen. Louis van den Bogaard en zijn medestudenten mochten die minor zelf invullen. Het werd een studiereis langs het industrieel erfgoed in vier Poolse steden en de Tsjechische hoofdstad Praag. Samen met drie docenten vertrekken de studenten 23 januari met de trein naar Katowice in Polen. Negen dagen later sluiten ze de studiereis gezamenlijk af in Praag. ‘We bezoeken eerst Katowice als voorbeeld van een grijze grauwe stad, zoals de meeste mensen Polen voor ogen hebben’, zegt Van den Bogaard.

‘Vervolgens gaan we naar Łodz, dat al iets meer in ontwikkeling is en waar ook al wat projecten zijn van gebouwen die nieuw leven worden ingeblazen. Maar het mooiste voorbeeld daarvan treffen we aan in Poznan’, legt Van den Bogaard uit. ‘Daar is een oude brouwerij door de schijnbaar rijkste vrouw van Oost-Europa omgetoverd tot een mega ‘shopping mall’ met barretjes, restaurants en een bioscoop. Laatste stop in Polen is WrocÅ‚aw dat ons een beeld geeft van hoe het vernieuwde Polen eruit ziet, met strakke gevels en mooie pleinen.’

Interessant land

Polen als reisbestemming voor deze studiereis is niet gekozen op basis van het goedkope bier geeft Louis van den Bogaard aan. ‘De ontwikkelingen in Polen gaan heel snel, het land springt bijvoorbeeld zonder tussenstap in één keer over van bovengrondse telefoonkabels naar draadloos internet. We zijn heel erg benieuwd naar waarom juist hier zoveel oude gebouwen worden gerenoveerd. Daarnaast zijn er in Polen ontzettend veel regels, maar aan de andere kant zijn mensen heel behulpzaam en kan alles. We willen ons dan ook verdiepen in de juridische kant.’

De reis moet ook inzichten opleveren die in Nederland bruikbaar zijn. ‘In Tilburg staan bijvoorbeeld een aantal oude textielfabrieken, waar al jarenlang over gesproken wordt wat er mee gedaan kan worden’, vertelt Van den Bogaard. ‘In Polen hopen we te zien hoe ze zo’n project daar aanpakken en waarom zulke mooie gebouwen niet meteen helemaal tegen de vlakte hoeven.’ [JM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?