Terug naar overzicht

Van Lanschot: ‘Er blijven minder banken over’

‘Er zullen nog een aantal banken failliet gaan of fuseren’, voorspelde Horsten in zijn college. Hij studeerde in 1994 af aan Avans en werkte onder meer zes jaar als beleggingsadviseur. De gastdocent richtte zich tijdens het college vooral op de problemen die in de bankenwereld zijn ontstaan.

Een belangrijke oorzaak van de kredietcrisis is volgens Horsten het balansmanagement bij banken. De beleggingen van banken, die je niet terugziet op de balans, zorgden voor een afname van de transparantie. ‘Het eigen vermogen van banken veranderde niet. Maar buiten de balans werden risico’s genomen. Problemen kunnen dan plots naar boven komen.’

Kwetsbaar

Zijn eigen bank en de Rabobank profiteren van de crisis, zei hij. Rabobank zit niet op de beurs en dat loont. ‘Banken met een beursnotering blijken kwetsbaar. Niet beursgenoteerde instellingen zijn minder gevoelig voor de crisis. Als de koers van Philips daalt, koopt de consument die tv toch wel. Maar bij banken blijkt het vertrouwen dan af te nemen.’ Horsten denkt ook dat het niet onwaarschijnlijk is dat de aandelen Fortis uiteindelijk van de beurs worden gehaald.

Hij onderstreepte dat de financiële wereld draait op vertrouwen. ‘Mensen geven geld aan een bank op basis van vertrouwen. Is dat vertrouwen volledig weg, dan eisen klanten hun geld op.’ Dat gebeurde bij de IJslandse bank Icesave, dat het eigen vermogen niet snel genoeg kon aansterken en omviel.

Klanten zoeken nu zekerheid in plaat van rendement. ‘Van Lanschot zal nooit de hoogste rente bieden, maar we hebben wel veel liquiditeit in de vorm van spaargeld van klanten en miljoenen liquiditeitsoverschot. We hebben nu relatief geprofiteerd en zien klanten onze kant uit komen.’

Toch heeft elke bank last van de crisis. ‘De beurzen dalen en klanten die beleggen hebben daar last van. Gevolg is dat onze resultaten dan ook dalen.’ Door de onzekerheden bij consumenten is er een kopersstaking. Pas als de bestedingen herstellen, zal het weer beter gaan. ‘En dat kan nog wel even duren’, verwacht hij.

Recessie

Een noodfonds met overheidsgeld houdt de banken draaiende. De 200 miljard van Wouter Bos zorgt voor de dagelijkse geldstromen tussen banken. ‘Die liquiditeit hebben banken nodig om hun werk te kunnen doen. Dat halen ze er de ene dag af en de volgende dag komt het er weer bij. Komt het vertrouwen bij banken onderling terug, dan is dat de eerste stap in herstel van de economie.’

Interbancair verkeer is de olie van de economie, zegt Horsten. ‘De ene keer hebben banken geld nodig, de andere keer hebben ze een geldoverschot. Houden banken de hand op de knip, dan kunnen bedrijven niet investeren en komt er een rem op de economie. De rigoureuze maatregelen van de staat zijn genomen om dit te voorkomen.’ Maar niet alle sectoren hebben last van de kredietcrisis. ‘Food retail en Albert Heijn hebben goede cijfers. En de deurwaarders draaien goed. Zo zijn er altijd bedrijven die profijt hebben van de huidige markt.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?