Terug naar overzicht

Voltijdstudenten niet meer toegelaten op parkeerplaats

Medewerkers en studenten die regelmatig met de auto naar Avans in Breda komen, zijn ondertussen wel gewend aan de lange files voor de slagbomen en het tekort aan parkeerplaatsen. Om hier een einde aan te maken heeft de Raad van Bestuur besloten dat voltijdstudenten niet meer mogen parkeren achter het hoofdgebouw van Avans op de parkeerplaats aan de Molengracht.

‘Alle andere parkeerplaatsen zijn dus nog wel toegankelijk voor deze groep studenten’, zegt John Theeuwes, projectleider van de Diensteenheid ICT en Facilitaire Dienst (DIF). ‘Er is gekozen voor de Molengracht omdat dit de enige parkeerplaats is waar we de toegang kunnen reguleren met pasjes en slagbomen.’

OV-jaarkaart

De maatregel gaat waarschijnlijk al voor de kerstvakantie in. ‘We wilden het eerst na de kerstvakantie invoeren, maar zijn bang dat mensen het dan vergeten zijn. Daarom voeren we het eerder in’, zegt Theeuwes.  ‘Eigenlijk geldt dezelfde maatregel al lang bij Avans in Den Bosch en Tilburg. We kiezen ook voor voltijdstudenten omdat zij een alternatief hebben, namelijk een ov-jaarkaart.’

Eerstejaars Management, Economie en Recht Robin van Dun is niet blij met het besluit van de Raad van Bestuur. ‘Niet meer parkeren op deze parkeerplaats? Dat vind ik niet zo fijn. Ik kom geregeld met de auto. Dat is toch iets makkelijker dan het openbaar vervoer. De bussen rijden maar een keer in het uur. Als je die dan net mist, loop je ook lessen mis.’

‘Voor mij is het openbaar vervoer niet echt een optie’, zegt Rob Houtepen, vierdejaars Small Business en Retail Management. ‘Ik woon net te ver weg om met de fiets te gaan, maar als ik met de bus moet komen ben ik vanwege alle verschillende aansluitingen uren onderweg. Gelukkig zit ik al in mijn laatste jaar.’

Parkeren in de wijk

De wijkagent is op de hoogte van de maatregel. ‘Die heeft gezegd dat er voldoende parkeergelegenheden in de wijk zijn. Dus zolang studenten zich aan de regels houden, heeft hij er geen probleem mee als zij daar gebruik van maken’, meldt Theeuwes.

Binnenkort worden studenten geïnformeerd via flyers. Daarop staat ook aangegeven hoe studenten, die denken dat ze in aanmerking komen voor een uitzonderingspositie, in contact kunnen komen met de juiste persoon bij DIF. Voor mindervalide studenten wordt in ieder geval een uitzondering gemaakt.

‘Ik had nog niet gehoord van zulke plannen. Dat is niet leuk. Het is toch wel erg gemakkelijk om met de auto te komen, ik ben het nu ook zo gewend', zegt Jerney Bommel, vierdejaars Verpleegkunde.

Volgens DIF komt zo’n 10 tot 12 procent van de voltijdstudenten met de auto. ‘Het gaat uiteindelijk om een paar honderd auto’s die we op deze manier van de parkeerplaats weren. We hopen dat hierdoor de druk voldoende afneemt', zegt Theeuwes. [AR, JM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?