Terug naar overzicht

Excursies voor studenten Integrale Veiligheid

Deze zomer maakten twintig vierdejaarsstudenten een uitstapje naar een kerncentrale. ‘Het is goed om eerst de beleidsmatige kant te kennen en pas later in je opleiding op excursie te gaan’, zegt Mischa van der Geld. ‘Anders is het indrukwekkend, maar meer ook niet. Nu herken je de beveiligingsprocedures en kun je meedenken.’

Het was een indrukwekkende excursie volgens hem. Elk personeelslid in de Belgische kerncentrale draagt een stralingsmeter bij zich. De student maakte er een spannend moment mee. ‘We zaten even opgesloten in de kerncentrale. Bij veel straling gaat een kluisdeur dicht om je in quarantaine te zetten. Het was grappig om dat in de praktijk te zien. De procedures staan vast als het alarm gaat. Wellicht stonden er twee mensen te dicht bij elkaar, want ze zeiden nog dat dat voor teveel straling kon zorgen.’

Stimulerend

Er waren twee redenen om het vizier in de opleiding Integrale Veiligheid meer naar de praktijk te richten. ‘Aan de ene kant is er de integratie van theorie en praktijk en een stimulerend onderwijsprogramma’, zegt docent Jos Audenaert. ‘Vóór hun stage zit er niet veel praktijk in. Het is voor de studenten wel leuk om de vergelijking te maken met wat er in de praktijk afspeelt en wat ze in hun studie doen.’

Aan de andere kant is er ook de individuele leerlijn. Die gaat over de persoonlijke ontwikkeling en competenties van de student. ‘Voor studenten komt dat op de tweede plaats. Zij zien het als een reflectieverslag dat ze moeten inleveren. Nu kunnen ze dat nog vrij invullen, door een sportteam te coachen. Dat wordt minder vrij, namelijk meer praktijkgericht met wat ze kunnen zien van hun vakgebied.’

Excursies kunnen hiervoor ingezet worden, maar ook cursussen Bedrijfshulpverlening of Certified Protection Officer behoren tot de mogelijkheden. ‘Daar willen bedrijven wel eens naar vragen bij onze studenten als aanvullende cursussen. Ook is het goed om de overlap te hebben met het beleidsniveau. Als onze studenten nu iets schrijven, zien ze dat het werkt of dat er in de praktijk anders mee wordt omgaan.’

Totaal geen beveiliging

In het angstige Nederland zijn rechtbanken flink beveiligd. Om de studenten meer ‘out of the box’ te laten denken, gingen ze naar een rechtbank in Antwerpen. Daar is alles van glas en lijkt het alsof er totaal geen beveiliging is. Niks fouilleren: iedereen kan zo doorlopen. ‘Er waren wel beveiligingsmaatregelen, maar die waren niet zichtbaar. We hebben ze gezocht, maar niets gevonden. Heel maf’, zegt Van der Geld. ‘De filosofie is dat daar in die rechtbank niets gebeurt. Wij zouden dan meteen zeggen “maar wat als”, maar ook dat bestaat niet. Er gebeurt daar niets. Punt.’

De studenten hebben daar gezien dat beveiliging ook mogelijk is zonder veel maatregelen. ‘Zo’n open filosofie kun je doorvoeren, als je de risico’s maar goed in kaart brengt. Je moet ook niet je kop in het zand steken. Als je precies weet hoeveel gevaar je loopt, dan kun je het risico nemen. De strenge maatregelen die je in Nederland allemaal ziet komen vooral voort uit angst’, denkt hij. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?