Terug naar overzicht

Kredietcrisis: de klap moet nog komen

Koelewijn verwijt het kabinet dat het te veel negatieve uitlatingen doet over de kredietcrisis. ‘Het is een vertrouwenscrisis bij de consument. Door al die slechte geluiden versterk je de crisis alleen maar.’ Zelf deed hij er gisteren echter ook aan mee door te beweren dat ‘de echte klap nog moet komen’.

Studievereniging Optimum organiseerde de gastlezing voor studenten van de Academie voor Industrie & Informatica. Er viel geen studiepunt mee te verdienen, maar toch zat de collegezaal stampvol. ‘Het is vrijwillig, maar wel interessant’, zegt Jaap Vermunt, eerstejaars Technische Bedrijfskunde. ‘Je hoort zoveel over de kredietcrisis. Voor de vakken economie en bedrijfskunde is het erg nuttig.’

Minder luxe

Koelewijn hield een helder verhaal. Paniek is onnodig, een recessie heb je nu eenmaal eens in de zoveel tijd in ons financiële systeem. ‘We zitten even wat minder in de luxe. Dat zie je altijd in een recessie. Volgens mij geldt het niet voor deze doelgroep, maar geloof me: de rest van Nederland geeft echt minder geld uit aan horeca.’

Fortis is gewoon failliet gegaan en het is volgens Koelewijn een kwestie van tijd voordat de Rabobank geld vraagt uit het noodfonds van de overheid. ‘Mijn dochter van acht weet zelfs dat er een kredietcrisis is. Als ik haar vraag wat dat is, dan zegt ze: dat alle banken failliet gaan. Daarin heeft ze bijna gelijk.’

Toch is hij niet donker gestemd over de huidige situatie. ‘Een recessie is per definitie tijdelijk. Het duurt echt geen vijf jaar voor het weer beter gaat.’ Het belangrijkste is volgens hem dat bedrijven weten waar ze goed in zijn en daarmee hun geld verdienen. ‘Jullie stappen misschien in een wat minder rooskleurige tijd in. Maar je moet tijdens een sollicitatie zeggen dat ze je juist nu aan moeten nemen om iets op te bouwen voor de toekomst.’

Risicovolle markten

Er was nog een gastspreker: econoom Peter Trommar van kredietverzekeraar Atradius. Hij vertelde dat zijn bedrijf aardig in de tang zit van de kredietcrisis. Atradius verzekert bedrijven die leningen bij elkaar afsluiten. Door nauwkeurig de cashflow te managen en risicovolle markten te vermijden, zoals Rusland en het Oostblok, probeert hij het bedrijf solide te houden.

Student Jaap Vermunt was blij dat hij erbij was. ‘Ik had wat vragen over de kredietcrisis, maar die zijn eigenlijk allemaal beantwoord.’ Het tweede verhaal was erg ingewikkeld, maar het eerste vond hij leuk om te horen. ‘Koelewijn heeft een behoorlijke status. Je hoort zoveel meningen op tv, ik wilde wel eens horen hoe hij er tegenaan kijkt. Hij heeft ook veel connecties in die wereld, dus ik ga dadelijk maar eens met hem netwerken.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?