Terug naar overzicht

Parkeerbeleid hogescholen onder de loep

Voltijdstudenten mogen vanaf 8 december niet meer parkeren op het terrein achter de Avans Hogeschool in Breda. Ze moeten met het openbaar vervoer komen. De hogeschool wil op deze manier de parkeerdruk verminderen. Dit levert veel gemengde reacties op binnen Avans. Maar hoe is het parkeren eigenlijk geregeld bij andere hogescholen?

Geen parkeergelegenheid

Bij Saxion Hogeschool in Enschede is er geen parkeergelegenheid voor voltijdstudenten. De hogeschool is gevestigd naast het station. Studenten worden geacht met de trein of bus te komen. ‘Het parkeerterrein is alleen toegankelijk voor een beperkt aantal medewerkers. In het openbaar vervoersplan van de hogeschool is vastgelegd wie in aanmerking komt voor een parkeervergunning’, zegt Eric Strijts teamcoördinator Klantenservice. Het gebrek aan parkeerplaatsen voor studenten vormt volgens hem geen probleem. ‘Ze zijn erg creatief in het verzinnen van oplossingen. Juist onder de medewerkers is het parkeerbeleid het heetste hangijzer, op de koffie na dan.’

Uitwijkmogelijkheden

Hogeschool Zuyd in Heerlen heeft wel parkeergelegenheid voor voltijdstudenten. Al moeten zij de vijfhonderd plekken delen met de medewerkers. Volgens Ralf Colleije van Facilitaire Zaken, is dit aantal voldoende. ‘Dat komt ook door de uitwijkmogelijkheden. Nabij de school is een sportterrein. Daar zijn nog eens tachtig extra parkeerplaatsen gekocht. En ook in de wijken kunnen studenten op een aantal plaatsen gratis parkeren.’ Die wijken klagen volgens Colleije wel over overlast. De hogeschool is met de gemeente in gesprek om een oplossing te vinden. ‘Als er geen uitwijkmogelijkheden zouden zijn, kwamen we parkeerplaatsen te kort.’

Geen klachten

Bij de Fontys Hogeschool zijn de parkeerterreinen toegankelijk voor zowel studenten als medewerkers. Dat wil niet zeggen dat er ook voldoende plek is. ‘Het verschilt natuurlijk per locatie. Over het algemeen geldt: wie het eerst komt die het eerst maalt’, zegt Wilma Prins, medewerker servicedesk Huisvesting en Beheer. De meeste locaties zijn met openbaar vervoer goed bereikbaar. Studenten komen met de trein of met de fiets. Klachten van voltijdstudenten over gebrek aan parkeergelegenheid zijn bij Prins niet bekend.

Extra busvervoer

In Heerlen en Enschede hebben de hogescholen met busmaatschappijen specifieke afspraken gemaakt over extra vervoer voor studenten. Avans Hogeschool in Breda heeft vooralsnog geen plannen in die richting. Volgens John Theeuwes projectleider ICT en Facilitaire Dienst (DIF) is het niet nodig. ‘Het gaat maximaal om een paar honderd extra passagiers.’ De hogeschool praat volgens Theeuwes wel met de gemeente over het openbaar vervoer in de toekomst. Voor nu worden geen extra regelingen getroffen. [TK]

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Parkeerplaats vanaf 8 december verboden 25-11-2008

Parkeerverbod: 'Er had iets meer over nagedacht kunnen worden' 12-11-2008

Voltijdstudenten niet meer toegelaten op parkeerplaats 10-11-2008

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?