Terug naar overzicht

Slimme economen kiezen Accountancy

Jaarrekeningen en financieel advies geven stonden centraal, maar ook de stagevergoeding van de student was een thema. Het is een heikel punt bij de twee economische opleidingen: Accountancystudenten komen gemiddeld rijker uit hun stage dan de toekomstige bedrijfseconomen. Vanwege de personeelstekorten jagen de bedrijven op volle kracht naar studenten.

Robin Mulder loopt stage bij Accountancykantoor Van Noord. ‘Heel leerzaam’, volgens hem. De begeleider die achter hem staat, knikt instemmend. ‘Je doet de administratie van klanten en bent jaarrekeningen aan het samenstellen. Ook moet je fiscale aangiftes doen. Dit bedrijf richt zich met name op het Midden- en Kleinbedrijf, dat vind ik leuk’, vertelt Mulder.

Personeelstekort

In stagevergoedingen heeft hij zich niet verdiept. ‘Elk bedrijf betaalt een ander bedrag. Bij een bank verdien je wel wat minder, heb ik begrepen’, zegt Mulder. Rien Bouman van Van Noord vertelt hoe het komt: ‘Stagiairs kunnen zelf een goede vergoeding afdwingen. Er is een groot personeelstekort in de accountancy, dus daar wordt naar gefactureerd.’

Het zou een gevaar kunnen opleveren, BE-studenten die een specifieke Accountancystage gaan lopen. Bedrijfseconomie is een breder vak, Accountancy is specifieker. dat inhoudt meer advies uitbrengen aan het management. ‘Maar BE’ers zitten al gauw bij AC werkzaamheden’, stelt Mulder.

Derdejaars Linde Meerman studeert BE en loopt stage bij PriceWaterHouseCoopers. ‘Wij hebben BE- en AC-stagiairs in dienst en de vergoedingen zijn gelijk. Het is ongeveer dezelfde functie’, vertelt ze. De markt is volgens haar een goede plek om bedrijven te leren kennen. ‘Hiervoor hadden we alleen een inhoudsdag, waarop je meeloopt bij een bedrijf.’

Betere vergoeding

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis staat ook op de markt. ‘Daar denk je niet meteen aan, maar wij hebben ook een financiële afdeling’, zegt Anita van der Staak. Het ziekenhuis is op zoek naar een BE’er. ‘Er gaat veel geld in een ziekenhuis om en als er een project is, hebben we graag een stagiair. Het gaat vooral om advies te geven binnen het ziekenhuis en zaken financieel te onderleggen.’

Derdejaars BE Luuk Maas loopt er nu stage. Hij heeft klasgenoten voor een AC-stage zien kiezen, voor de betere vergoeding. ‘Maar ik kies ervoor om te leren. Dat vind ik belangrijker. AC is meer boekhouden, dit is meer advies. Je wordt breder opgeleid en kan dan meer kanten op.’

Fortis

Martine Verhorevoort zit moederziel alleen bij het kraampje van Fortis. Wie wil daar nu stagelopen? ‘Dat kan goed hoor’, zegt ze. ‘Het is juist een heel interessante tijd bij dit bedrijf. De werknemers hebben weinig invloed op wat er allemaal gebeurt en de meeste zijn trots op Fortis. En een bank betaalt lang niet slecht’, lacht de BE-student.

Accountancybedrijf Mazars doet goede zaken. Antonet Lajqi vertelt er graag over. ‘De eerstejaars die op deze markt lopen, hebben een opdracht over wat een accountant doet en wat het vak BE inhoudt. Het is voor hen een goede oriëntatie en voor ons naamsbekendheid.’

Ze weet dat haar bedrijf goed betaalt in vergelijking met de andere bedrijven op de markt. ‘De vergoedingen voor AC-stages liggen inderdaad wat hoger. Vraag en aanbod hè. Dat is al jaren zo. Maar later trekken accountants juist weer naar het bedrijfsleven om daar alsnog meer te verdienen.’

Derdejaars Nick Arts loopt stage bij Mazars. Hij studeerde eerst BE, maar maakte de overstap naar AC. Voor het geld? ‘Nee, je studeert met AC iets gerichter wat je gaat doen. En je komt veel bij klanten’, geeft hij op als reden. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?