Terug naar overzicht

‘Studenten vinden sfeer belangrijk’

Daar komt nu verandering in, dankzij het LIC. In de eerstvolgende Nationale Studenten Enquête (NSE) worden vragen over de sfeer op de opleiding opgenomen. Onder meer Keuzegids Hoger Onderwijs maakt gebruikt van deze enquête. 

Volgens Wil Kwinten, beleidsmedewerker van het LIC, worden de vragen voor de tevredenheidsonderzoeken vooral bedacht door experts uit het onderwijs. De vragen gaan vooral over de inhoud van het onderwijs. Maar vinden studenten dat zelf ook het belangrijkst? ‘We zijn het de studenten zelf gaan vragen’, zegt Kwinten. Het LIC vroeg studenten in één woord te zeggen wat ze belangrijk vinden aan hun opleiding. ‘Sfeer kwam daar overduidelijk het vaakst als antwoord uit’, zegt Kwinten.   

Innovatief 

Kwinten is er trots op dat de NSE nu op verzoek van het LIC vier vragen over sfeer heeft opgenomen. ‘Je ziet hoe belangrijk onderzoek is en dat het innovatief  kan werken.’ In de NSE wordt vanaf dit jaar gevraagd hoe het contact met medestudenten is, hoe de samenwerking met medestudenten is, hoe de omgang tussen docenten en studenten is en de algemene sfeer op de opleiding.  

Er is nog een ander landelijk onderzoek, vanuit de HBO-raad: STO (Studententevredenheidsonderzoek). Dat heeft een algemeen gedeelte voor alle hbo’s en een specifiek gedeelte dat iedere school zelf kan invullen. In het Avansdeel worden ook vragen over sfeer gesteld.  Kwinten meldt nog dat er dit jaar stappen worden ondernomen om de NSE en het STO te laten ‘fuseren’, omdat ze bijna gelijk zijn.  

SpotLIChtbijeenkomst

Donderdag 22 januari wordt bij Avans in Den Bosch een SpotLIChtbijeenkomst gehouden over de zin van studententevredenheidsonderzoeken en wat de school ermee kan. Iedereen is daarbij welkom. De bijeenkomst duurt van 15.00 tot 18.00 uur. Hetzelfde onderwerp komt nog een keer aan bod tijdens een SpotLIChtbijeenkomst in Breda op 5 februari. Opgeven kan via de Onderwijswiki van Avans. [PM]

De zin van tevredenheidsonderzoeken

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?