Terug naar overzicht

Verplicht vrijwilligerswerk

 

Tot voor kort hadden de studenten weinig praktijk’, legt stagecoördinator Jeannette Merks uit, ‘Tijdens het herschrijven van het curriculum hebben we daarom besloten studenten eerder kennis te laten maken met hun potentiële doelgroepen. Tijdens hun propedeuse moeten ze bovendien een richting kiezen. We hopen dat het vrijwilligerswerk hieraan kan bijdragen.’

Merks maakt wel duidelijk onderscheid met stages uit het derde jaar: ‘Organisaties zitten niet te wachten op eerstejaarsstudenten zonder ervaring. Daar gaan ze geen vergoeding voor betalen. Het gaat dus echt om vrijwilligerswerk. Studenten zijn niet zozeer inhoudelijk bezig, maar meer oriënterend. Ze hoeven dus nog geen beroepscompetenties in te zetten.’

Voetbaltraining

In totaal zijn de studenten 112 uur, gemiddeld vier uur per week, kwijt aan het vrijwilligerswerk. De plaats moeten ze zelf zoeken. Merks: ‘Het aanbod op internet is heel groot. We eisen alleen dat het werk een link heeft met Social Work. Studenten kunnen bijvoorbeeld geen voetbaltraining geven aan de F’jes. Maar er is wel iemand die les geeft aan gehandicapte voetballers.’

De nieuwe onderwijsactiviteit levert vooralsnog weinig problemen op volgens stageconsulent Carla Blomme: ‘Van de 280 studenten hebben er al ongeveer 200 een plek. En van de overige tachtig is een gedeelte al gestopt met de studie. Daarnaast doen sommige studenten al het vrijwilligerswerk in de zomervakantie of ze komen aan hun uren door in de academieraad te zitten. Natuurlijk zijn er altijd studenten die nog wat laks zijn, maar we verwachten hier verder weinig problemen mee.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?