Terug naar overzicht

‘Jack Bauer schendt mensenrechten’

Voor een keur aan hoogwaardigheidsbekleders – toekomstig nationaal coördinator terrorismebestrijding Erik Akerboom zat ook in de zaal – praatte Myjer aanstekelijk over zijn vak als waakhond voor de mensenrechten. En over de televisieserie 24. ‘Wat is die spannend. En elk kwartier worden alle mogelijke mensenrechten geschonden. Dat maakt die serie uniek’, spotte hij.

Agent Jack Bauer

‘Het is een geweldige serie om te zien hoe het níet moet. Dan heb je geen coördinator terrorismebestrijding nodig, want je hebt geheim agent Jack Bauer die iedereen mag martelen en doden. In het echt is het niet zo leuk als op tv: kijk maar naar Guantanamo Bay of Abu Ghraib’, verzekerde hij de aanwezigen.

Myjer beaamde dat een flink aantal uitspraken van zijn Europees Hof in het voordeel van de terrorist zijn uitgevallen. ‘Maar we zijn geen “mooi weer-rechters”. Alle Europese landen hebben over de mensenrechten gezegd: daar mag je ons aan houden. Dat geldt ook in tijden van terrorisme. Je hebt het recht om je land te verdedigen, maar van het recht op leven of vrijwaring van foltering mag je nooit afstand doen.’

Voedingsbodem

Het kan juist gevaarlijk zijn om daarvan afstand te doen, onderstreepte Myjer. ‘Als je vuur met vuur gaat bestrijden, dan kunnen de terroristen zeggen: ze zeggen wel dat ze mensenrechten hoog hebben zitten, maar ze handelen er niet naar.’ Dat zou volgens Myjer een voedingsbodem kunnen opleveren voor nieuwe terroristen.

De rechter hield een warm betoog voor het respecteren van de mensenrechten. Te allen tijde en juist na de aanslagen in Amerika van 11 september. Want het hof heeft al ver voor die aanslagen veel zaken over terrorisme behandeld. ‘Door de ETA in Spanje en de IRA in Noord-Ierland hebben we al heel wat jurisprudentie op het gebied van terrorisme. De aanslagen van 11 september waren keihard, maar in Europa wisten we door de jaren heen al van terrorisme.’

Terrorist terugsturen

Na de lezing ging Myjer uitgebreid in op vier recente zaken uit zijn Hof. Hij noemde een voorbeeld dat een Europees land een terrorist niet zomaar kan terugsturen naar zijn vaderland, wetende dat de terrorist daar mogelijk vermoord wordt.

Engeland dacht een oplossing daarop te hebben gevonden en zette de vermoedelijke terroristen drie jaar in de cel. Een land moet haar inwoners beschermen, dus deze mensen mochten niet vrij rondlopen. Maar ze konden ook niet uitgezet worden. Vorige week oordeelde het Hof, dat Engeland niet zomaar jarenlang mensen kan vastzetten. Dat kan alleen als je echt een oplossing aan het bedenken bent, stelde Myjer. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?