Terug naar overzicht

Nieuwe koers studentenpastoraat Breda

‘Studenten hebben daar geen behoefte aan. Ik voel me daar zelf ook niet goed bij’, zegt Van Prooijen. Daarom is het Bredase pastoraat een nieuwe weg ingeslagen; namelijk het opstarten van en begeleiden bij community service projecten. ‘We bieden studenten projecten aan die van maatschappelijk belang zijn.’

Geen vacaturebank voor vrijwilligerswerk

‘Het doel is dat studenten nadenken over waarom we op deze wereld zijn en hoe ze daar zelf in staan’, zegt de studentenpastor. Concreet dragen studenten via de projecten bij aan de oplossing van een maatschappelijk vraagstuk. ‘Maar het is ook niet de bedoeling dat het pastoraat een vacaturebank voor vrijwilligerswerk wordt.’

Een voorbeeld van zo’n project is het onderzoek van derdejaarsstudenten Culturele & Maatschappelijke Vorming op de scheepswerf in Heusden. De studenten doen daar onderzoek naar de arbeids- en vrijetijdsomstandigheden van veertig Poolse arbeiders (zie ook Punt 07 voor meer informatie).

Passen binnen de opleiding

Voor de projecten werkt het pastoraat samen met verschillende organisaties. ‘De belangrijkste voorwaarde is dat het past binnen de opleiding. Het project moet een bijdrage leveren aan de vorming van de student’, zegt Tonja Nijenhuis, docent aan de Academie voor Sociale Studies Breda en lid van de Raad van Toezicht van het Studentenpastoraat.

‘Voor ons is het ook een uitdaging om te kijken of we bijvoorbeeld projecten kunnen opstarten voor studenten Werktuigbouwkunde’, zegt Van Prooijen. Naast de scheepswerf is er momenteel ook een project in de vrouwengevangenis met Pabostudenten.

De begeleiding van de studenten gaat in samenspraak met de betreffende opleiding. ‘Dat loopt in elkaar over, daar moet je goede afspraken over maken met docenten. Zo moet je ook afspraken maken over de inhoud en uitwerking van de projecten. Waar moeten de studenten aan voldoen? Dat is belangrijk wil je er studiepunten aan koppelen’, zegt de studentenpastor. [AR]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?