Terug naar overzicht

Pechtold: schrap de basisbeurs

Door de economische malaise ontbeert de overheid straks de miljarden extra die het onderwijs nodig heeft, waarschuwt de D66-leider. ‘Er moeten keuzes gemaakt worden’, aldus Pechtold, gisteren tijdens een partijbijeenkomst in Café ’t Hijgend Hert in Breda.

De fractievoorzitter vindt dat het vrijgekomen geld moet worden gebruikt om het collegegeld laag te houden, meer docenten aan te nemen en aan kwaliteitsverbetering te werken. ‘Ik vind niet, zoals minister Plasterk (die eerder ook voor de afschaffing van de basisbeurs pleitte, red), dat het geld gebruikt moet worden om docenten in het middelbaar onderwijs aan te stellen.’

 

Uithollend systeem

De basisbeurs is een uithollend systeem, vindt de politieke leider. ‘Het bedrag is in twintig jaar niet bijgesteld.’ Hij vindt dat studenten best extra kunnen lenen. ‘Daardoor krijgen ze tussen de tien- en twaalfduizend euro extra schuld. De aflossing moet afhankelijk zijn van het inkomen dat de student later heeft.’

De studiedruk zou volgens Pechtold lager moeten, zodat studenten meer tijd hebben voor ‘maatschappelijk zinnige banen’, bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs. Hij pleit ervoor dat studenten als onderwijsassistent aan de slag kunnen en daar een vergoeding voor krijgen. ‘Zo wordt gewerkt aan de oplossing van het tekort van duizenden docenten, dat eraan komt. ‘Er valt prima te werken naast de studie’, aldus de politicus.

 

Zwakkere groepen

Van de voornamelijk oudere bezoekers van de bijeenkomst in ’t Hijgend Hert leek Pechtold vooral bijval te krijgen, maar jongere bezoekers reageerden fel. ‘Ik vind het een heel slecht idee’, zei een meisje. ‘Dan heb ik straks als ik klaar ben met mijn studie een schuld van 60.000 euro.’ Een leeftijdgenoot: ‘Ik vind uw idee haaks staan op wat u eerder zei over de participatie van allochtonen. Juist de zwakkere groepen in de maatschappij worden er de dupe van als de basisbeurs wordt afgeschaft.’

Volgens Pechtold is het belangrijk om te investeren in het onderwijs, om de kenniseconomie op peil te houden. Hij denkt dat de basisbeurs sowieso bij andere politieke partijen ter discussie komt te staan en dan is het volgens hem beter om vooraf te bepalen waar het geld aan besteed gaat worden. [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?