Terug naar overzicht

‘Koopman zeer betrokken bij hbo-agenda’

Terpstra doelde op de verschillende fusies die Koopman in zijn veertienjarig leiderschap bij Avans tot stand heeft gebracht. Schaalvergroting stond op de agenda van de HBO-raad. Net zoals het bedrijfsleven meer betrekken bij het onderwijs, lectoraten opzetten en de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Allemaal zaken die volgens de HBO-raadvoorzitter bij Avans geregeld zijn.

Verankerd

Koopman heeft volgens Terpstra van Avans een eigen hogeschool gemaakt, met een eigen positie. ‘Die is verankerd in Brabant, met contacten in het regionale bedrijfsleven. Deze school is daar meer mee verbonden dan met universiteiten, zoals je bij sommige andere hogescholen ziet’, aldus Terpstra.  

Koopman zelf somde tijdens zijn afscheidsspeech zaken op die ‘gelukt’ en ‘niet gelukt’ waren. ‘Marktwerking’, daarvan is volgens de vertrekkende bestuursvoorzitter niet veel terechtgekomen. En ‘vraaggericht werken’, dat is onmogelijk in een systeem dat volgens Koopman ‘donorgeoriënteerd’ is. De donor is de overheid, die opleidingen bekostigt. De scholen kijken te veel naar wat de overheid wil, vindt Koopman.

Drakendoder

Maar de fusies, de schaalvergroting, die is volgens de voorzitter geslaagd. Het is gelukt de meeste neuzen dezelfde kant op te krijgen. ‘Anderen laten scoren en ze geven wat ze daarvoor nodig hebben’, dat was volgens Koopman zijn strategie. ‘Je moet niet zelf de grote drakendoder willen zijn.’

Eén punt maakte hij nog bij zijn afscheid. Besturen van hbo’s in Nederland hebben volgens de wet ‘collegiale verantwoordelijkheid’. Dat houdt in dat de voorzitter niet meer te vertellen heeft dan de andere leden van het bestuur. Daar wil Koopman van af. Volgens hem is het nodig dat er altijd één iemand is die boven de anderen staat en knopen doorhakt. ‘Ik probeer dit al jaren op de agenda te krijgen, maar dat is nog nooit gelukt. En nu zeg ik het nog maar een keer.’

Bij Terpstra kreeg zijn idee overigens geen weerklank. ‘Ik ben daar helemaal niet voor. Het is juist goed als bestuurders zich kwetsbaar moeten opstellen en op basis van argumenten anderen overtuigen.’

Druk bezocht

De receptie van Harry Koopman, die per 1 maart 2009 zijn functie als voorzitter neerlegde, werd gisteren druk bezocht. Verschillende collega-bestuuders van andere hogescholen, contacten uit het werkveld en een groot deel van het Avansmanagement was daarbij aanwezig.

Koopman vertrekt nog niet helemaal. Tot oktober 2010 heeft hij nog een aantal inhoudelijke projecten onder zijn hoede, waaronder het maintenanceproject.

Een nieuwe voorzitter is er nog niet. Er was een kandidaat, maar die heeft zich teruggetrokken. Nu start een nieuwe wervingsronde. Voorlopig is bestuurslid Frans van Kalmthout waarnemend voorzitter. [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?