Terug naar overzicht

Recordaantal mbo’ers krijgt uitleg

Negen Avansstudenten, die deze stap zelf hebben gemaakt, vertelden de mbo’ers in Den Bosch wat de verschillen zijn tussen de scholen en waar ze rekening mee moeten houden. Bijna iedereen in de zaal geeft aan de stap naar het hbo te willen maken. Slechts een klein groepje wist ook al welke opleiding het ging worden.

Veel meer huiswerk

Dagvoorzitter Mies de Koning, docent Social Work, gaf eerst algemene uitleg, daarna gingen de mbo’ers in kleine groepjes een workshop volgen bij de opleiding van hun keuze. Een verkort traject had bij veel mbo-studenten de voorkeur, maar Avansstudent Roy hielp hen meteen uit de droom: ‘Het is wel zwaar, veel meer huiswerk dan je op het mbo gewend bent.’

De zaal keek even vreemd op, toen bleek dat je huiswerk nooit gecontroleerd wordt. ‘Het is helemaal je eigen verantwoordelijkheid. Ook of je naar de lessen komt. Maar als je sommige lessen mist, krijg je het moeilijk’, vertelde Avansstudent Benthe. ‘Je leert veel van de uitleg en de discussies in de les.’

Elf tentamens in een week

Medestudent Mark had een goed voorbeeld: ‘In de tweede tentamentweek had ik elf tentamens, omdat ik er in de eerste week zes niet had gehaald. Ik had nog wel goed geleerd: net als op het mbo één dag van tevoren. Dat werkt nu dus niet.’ Het is wel goed gekomen met Mark. ‘Ik haalde er tien van de elf, maar toen had ik het wel even gehad.’

De mbo-studenten werden aangespoord vooral met de opleidingen in gesprek te gaan voor een advies op maat. De interactieve manier van uitleggen – de zaal mocht bij elk onderwerp vragen stellen – zorgde in elk geval voor een luchtige sfeer. Avansstudent Mark had nog een keer de lachers op zijn hand: hij vertelde hoe het voelt om 25 euro te moeten betalen, als je je vergeet in te schrijven voor een toets. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?