Terug naar overzicht

Studiepunten nodig?

Een screencast is een digitale handleiding. ‘Stel een student weet niet precies hoe Osiris werkt of hoe je een bericht upload op Blackboard dan kan een screencast hem of haar daarbij helpen’, vertelt initiatiefnemer Harry de Vries, docent bij de AAFM. ‘Het enige wat je nodig hebt is gratis software en een headset. Je installeert het programma om de screencast op te nemen en voert vervolgens alle computerhandelingen uit om bijvoorbeeld een bericht op Blackboard te zetten. Dit wordt, met of zonder geluid, opgenomen en je filmpje is al klaar.’

Engelse schrijfvaardigheid

De Vries werkt tijdens zijn lessen Engelse schrijfvaardigheid al langer met deze filmpjes. ‘Studenten maken dan een Engelstalig script en verwerken die vervolgens tot screencast. Er zijn al heel veel verschillende onderwerpen aan bod gekomen, zoals hoe werk ik met Power Point of met Excel.’

Op de Blackboard pagina’s van de AAFM staat vermeldt hoe een student zelf een digitaal filmpje kan maken. Niet met een gewone handleiding, maar natuurlijk door middel van een screencast. ‘Het is de bedoeling dat er vragen op komen te staan, waar dan een screencast over gemaakt wordt. Het is echt hartstikke makkelijk’, zegt De Vries. ‘Iedereen kan het.’

Weinig animo

‘De applicatie staat nu tien dagen op Blackboard, maar er is nog niet veel animo onder studenten,’ vertelt De Vries. ‘Misschien hebben ze even geen extra studiepunten nodig.’

Op de Onderwijsdag van Avans op 16 april wordt ook aandacht besteed aan de screencasts van De Vries. In een podcast, een digitaal audiobestand, geeft hij uitleg over dit initiatief. [MK]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?