Terug naar overzicht

Honderd kilometer lopen voor goed doel

Pas als je drieduizend euro hebt opgehaald, mag je met een team meedoen aan de tocht. Dat is Willemsen gelukt, want zijn loopteam heeft al meer dan vierduizend euro in de knip. ‘In het begin heb je geen idee hoe je aan dat geld moet komen. Maar de steun is overweldigend. Het is leuk om te zien hoe mensen je kunnen verrassen en guller geven dan je verwacht’, zegt Willemsen.

Nu gaan de vier wandelaars van zijn team – met de naam ‘4loopjongens’ – hun tanden stukbijten op de lange afstand. ‘Voor iedere 25 euro kan een kind een jaar lang naar school. Het is één van de kleine dingen die je als westers mens kunt doen’, vindt Willemsen.

Beschermd natuurgebied

‘De tocht stond in een nieuwsbrief van Oxfam Novib aangekondigd, die ik rond de kerstdagen kreeg als donateur. Toen is het idee eigenlijk geboren’, vertelt Willemsen. Het is de eerste keer dat de Trailwalker in Nederland wordt gehouden.

De deelnemers hebben dertig uur de tijd om de finish te bereiken. ‘De tocht gaat zo min mogelijk over verharde weg, maar over zandpaden. De route is gemarkeerd en we krijgen GPS-ontvanger mee. Er zijn ook beschermde stukken natuurgebied bij waar je normaal niet mag lopen’, vertelt Willemsen.

Trainingsschema’s

Langer dan 24 uur aan een stuk lopen is een hele opgave. De mannen zijn dan ook al volop in training op de Nederlandse lange afstand wandelroutes. ‘We zijn begonnen met het Vennekespad, een route van tweehonderd kilometer rondom Eindhoven. Maar we gaan niet de hele afstand van honderd kilometer al een keer lopen. We bekijken het per stukje. Elke tien kilometer is er een checkpoint.’

Via de site van de loop zijn er trainingsschema’s voor mensen zonder ervaring en voor de sportievelingen. ‘We hebben een paar weekenden ingelast om te lopen. Zo hebben we al een keer op een zaterdag en zondag zestig kilometer gelopen’, meldt Willemsen. Verder dan dat gaan ze niet. Of de honderd kilometer lukt, is dan een verrassing. ‘Het is vooral belangrijk om veel te lopen, liever kleine stukjes dan een heel eind.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?