Terug naar overzicht

Technaplaza Avans van start

Avans heeft samen met zeventien scholen een verklaring daartoe ondertekend. De scholen bestrijken een gebied van Goes tot Oss en van Waalwijk tot Schijndel. ‘Ze vinden het fijn dat Avans al vóór de profielkeuze van de leerlingen met het voortgetzet onderwijs aan de slag gaat’, laat projectleider van Avans Hans van de Wetering weten.

Concurrenten

De scholen kunnen bij Technaplaza terecht met al hun vragen over techniek en Avans. ‘Voorheen waren de technische academies concurrenten, maar nu treden ze met één gezicht naar buiten’, stelt Van de Wetering. Een school hoeft zo niet meer naar de techniekacademie in Den Bosch, Tilburg of Breda om te vragen of iemand een gastles kan komen geven. ‘Dat regelen we centraal vanuit Technaplaza.’

Techniekwedstrijd

Ook komen er verschillende activiteiten om de jeugd te interesseren voor techniek en kunnen ze meelopen met Avansstudenten. ‘De stap naar het hbo is op die manier niet zo groot. Ze kunnen via ons meedoen met de Lego League, een technische wedstrijd voor de Benelux. We willen een Young Avans Cup starten, een techniekwedstrijd voor Havo 1 en 2. Die taken liggen bij de academies om te verdelen en op te pakken.’

De schoolprojecten zijn er om de scholieren voor te lichten over hun profielkeuze en techniek. Door de voorlichtingsactiviteiten op deze manier te structureren, gebeuren er volgens Van de Wetering ook geen dingen dubbel. ‘Van de burgklas tot de vijfde krijgen ze elk jaar meer mogelijkheden om kennis met ons te maken.’

Imagoprobleem

Het zou kunnen dat Technaplaza ook een vervolg krijgt bij andere academies. ‘Daar heb ik vanuit de economiehoek iets over gehoord. Maar zij hebben minder last van onbekendheid van opleidingen of een imagoprobleem. Vanuit de overheid moest er meer gebeuren met de bètavakken, daarom is dit vanuit de techniek bewerkstelligd.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?