Terug naar overzicht

Geen censuur bij exposities AKV|St. Joost

Volgens adjunct-directeur Jeroen Chabot is er geen sprake van censuur en gaat het om twee totaal verschillende gevallen.

Dierenactivisten

Bij de expositie in Den Bosch heeft de directie een dode goudvis verwijderd. Deze hoorde bij een installatie van student Laurens Karsten waarin hij het angst zaaien door politiek en massamedia aan de kaak stelt. ‘We wilden niet het gevaar lopen dat dit onderdeel een negatief effect heeft op het werk van de andere studenten’, zegt Chabot. De school wil niet dat de examenexpositie schade zou oplopen door een reactie van dierenactivisten.

De performance Bees 2009 van de Bredase studenten Anita Hrnic en Pleuni van Tongeren is verboden omdat het lichamelijk welzijn van de studenten in het geding was. Tijdens de perfomance liggen de studenten in een glazen kooi en wassen ze elkaar met honing terwijl het publiek, gekleed in imkerpakken, in een lokaal met levende bijen toekijkt. De directie had volgens adjunct-directeur Jeroen Chabot vooraf als voorwaarde gesteld dat de veiligheid van de bijen, het publiek en de twee kunstenaars gewaarborgd moest zijn.

Uithoudingsvermogen

‘Een van de studenten viel flauw toen zij even uit de kooi werd gehaald, omdat ze genomineerd was voor de St. Joostpenning’, vertelt Chabot. ‘Toen hebben wij besloten de performance te stoppen. Het tastte duidelijk het uithoudingsvermogen van de studenten aan.’

Chabot is speciaal voor de studenten op zondag teruggekomen om te bekijken hoe hun performance toch voorgezet zou kunnen worden. ‘Maar een gesprek was onmogelijk omdat de studenten weer in de kooi zaten. Toen was de maat vol en hebben we de deur op slot gedaan.’ De adjunct-directeur baalt daar overigens wel van. ‘Studenten hebben veel geld en energie in hun werk geïnvesteerd. Het is ook hun presentatie naar de buitenwereld. We hebben er ook alles aan gedaan om in gesprek te blijven. Er was een video van de performance die we konden laten zien.’

‘Eigenlijk moeten studenten niet op deze manier in het nieuws komen. Het werk is fantastisch en daar moet het overgaan’, zegt Chabot.

Grenzen opzoeken

Volgens de adjunct-directeur komt iets dergelijks elk jaar wel voor bij de eindexamenexposities van een van de Nederlandse kunstacademies. ‘Het hoort bij de kunstwereld. Men zoekt de grenzen op. Het lichamelijke, het uithoudingsvermogen wordt daar steeds meer bij betrokken. Dat levert fantastisch werk op, maar ook kunstenaars die in hun eentje op een vlot op zee gaan. En nooit meer terugkomen. Dat is niet de richting die wij als academie op willen.’ [AR]

Zie ook het eerder verschenen bericht:

Fysieke kunst op eindexamenexpo 08-07-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?