Terug naar overzicht

Fuck the crisis, zeiken kan iedereen

‘De economische crisis raakt ons allemaal’, verzekert de website www.beatthecrisis.nu. De makers baseren zich op verhalen van medestudenten en pas afgestudeerden. ‘Een paar voormalige LSVb-bestuursleden zijn ook al maanden op zoek naar werk en die zijn echt niet kieskeurig’, licht voorzitter Gerard Oosterwijk toe.

Cijfers laten het niet zien 

Maar aan de werkloosheidscijfers valt nog weinig te zien. In het vorige kwartaal zat 2,7 procent van de hoogopgeleiden tussen de 25 en 35 jaar zonder baan. Dat aandeel was de afgelopen jaren iets lager, maar in 2005 en 2006 lag het juist iets hoger. Onder middelbaar- en vooral laagopgeleiden schiet de werkloosheid echter omhoog.

Dat is voor een deel een verdringingseffect, denkt Oosterwijk. Hoogopgeleiden zouden de banen van lager opgeleiden inpikken. Dat is treurig voor de lager opgeleiden, maar er gaat ook allerlei talent verloren doordat hbo’ers en wo’ers onder hun niveau werken. ‘We willen nu de verhalen verzamelen om te kijken waar de problemen zitten. Misschien moeten we nadenken over stages en omscholing, zodat we sterker uit de crisis komen.’

Wensen aanpassen 

Op de website staat bijvoorbeeld het verhaal van een zesentwintigjarige bedrijfskundig informaticus die bij grote detacheringsbedrijven wilde werken: ‘Langzaam begon duidelijk te worden dat ik mijn wensen aan zou moeten passen om niet werkeloos te blijven.’ Een ander werkte in de architectuur en werd ontslagen wegens gebrek aan opdrachten.

De eerste honderd studenten die hun verhaal achterlaten op de website, krijgen een T-shirt met ‘Fuck the crisis’ erop. De rest mag het kopen op een commerciële zusterwebsite www.fuckthecrisis.nu, vol plaatjes en filmpjes van een plassende koe, Jort Kelder en feestende meisjes.

De website geeft twee tips om de crisis ongeschonden door te komen: richt je tijdens je studie ook op buitenschoolse activiteiten en denk ook aan een stage, liefst via het commerciële stagebureau waar de website naartoe linkt. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?