Terug naar overzicht

Studentenonderzoek naar wiet

‘Het levert in ieder geval veel pr op’, bevestigt De Rooij. Zo is hij bijvoorbeeld te zien in een item van het RTL journaal. ‘Ik vind het vooral jammer dat de studenten niet te zien zijn, zij hebben het onderzoek toch gedaan.’

Hennepmonsters 

Met die studenten bedoelt De Rooij vooral Eline Jurgens en Lucia Neuman, beide derdejaars Forensisch Onderzoek in Breda. Zij hebben onder leiding van De Rooij onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van abamectine, een giftige stof, in hennepmonsters. ‘We deden dat op verzoek van Ron van Gijn, een deeltijdstudent HBO-Rechten in Tilburg’, zegt De Rooij. ‘Hij wilde voor zijn afstuderen onderzoeken of er bestrijdingsmiddelen worden gebruikt in de hennepteelt en in welke hoeveelheden.’

Vooraf heeft De Rooij wel toestemming gevraagd voor het onderzoek bij de Officier van Justitie. ‘Ik wilde mij wel goed indekken. Je werkt toch een beetje met illegaal materiaal.’

Toename van 32 keer 

Met een methode van internet zijn de studenten aan de slag gegaan. ‘Met thee hebben we standaarden gemaakt, dat lijkt namelijk veel op hennep. Het is allebei gedroogd plantenmateriaal’, legt Neuman uit. Op deze manier hadden de studenten vergelijkingsmateriaal. ‘Toen wij onze resultaten vergeleken met een eerder onderzoek, ontdekten wij dat de concentratie abamectine 32 keer is toegenomen in een paar jaar tijd’, zegt Jurgens. De limiet voor abamectine in bijvoorbeeld groente is 0,01 mg per kg. In een wietmonster zat wel 3 mg per kg.

De Rooij geeft aan dat de academie verder gaat met het onderzoek. ‘We hebben besloten dat het een van de onderwerpen van het lectoraat Analystechnieken in de Lifesciences gaat worden.’ De docent wil op zoek gaan naar andere giftige stoffen in de monsters. ‘Binnenkort heb ik ook een gesprek met de nationale taskforce hennepbestrijding.’ [AR] 

Kijk in Punt02 (blz 5) voor een interview met deeltijdstudent Ron van Gijn over de mogelijke juridische gevolgen van het onderzoek. En kijk hier voor het item in het RTL Nieuws.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?