Studenten van de Karel de Grote Hogeschool uit Antwerpen volgen in Breda samen met Avansstudenten Verpleegkunde workshops over palliatieve zorg. Palliatieve zorg is zorg voor de ongeneselijke.
‘Oké, de Nederlanders zijn beter in zingen, maar de Belgen hebben een andere voorsprong’, lacht docent Lowie van Doninck tijdens de opening van de tweedaagse. ‘Zij zijn al vanaf maandag bezig met palliatieve zorg.’
Stellingenoorlog
Dan begint de stellingenoorlog tussen Nederland en België. Studenten geven met een groene en rode kaart aan of ze het met een stelling eens of oneens zijn. Over de stelling of palliatieve zorg een volwaardig verpleegkundig specialisme moet worden zijn de meningen verdeeld, maar de stemming is voornamelijk groen.
Na een korte discussie switcht de stemming in de zaal naar rood. ‘De zorg moet niet afhangen van een enkele verpleegkundige die specialist is op dat gebied. Alle verpleegkundigen moeten in principe palliatieve zorg kunnen bieden,’ vindt een student.
Na het duel tussen de Nederlanders en de Belgen verenigen de studenten zich en beginnen aan de workshops.
Workshop muziek en poëzie
Eén van de workshops is ‘Muziek en poëzie bij sterven en dood’. Na een aantal gedichten is het tijd de studenten om ‘The Rose’ te zingen van Bette Midler. Ze worden begeleid door docent Jaap van Omme op de gitaar en eerstejaarsstudent Verpleegkunde Sam Alberts met zang. Voor sommige studenten is het niet echt geslaagd. ‘Nu weet ik echt dat ik niet kan zingen.’ Andere workshops die onder andere waren gegeven: ‘Palliatieve zorg bij moslims’ en ‘Het gebruik van pijnpompen’.
Aan het einde van de middag vertrokken de studenten met een bus naar Antwerpen om daar het Belgische studentenleven te ontdekken. Vandaag zijn er nog lezingen op de Karel de Grote Hogeschool. [MK/ MEdG]
Punt. Of had jij nog wat?