Terug naar overzicht

Grootverdieners onder hbo’ers

Dat blijkt uit cijfers van het ROA, te lezen in de nieuwe Keuzegids Hbo. Het Maastrichtse instituut onderzocht dit voorjaar de startsalarissen van hbo’ers die in 2007 afstudeerden.

Hoog startersloon 

In het bedrijfsleven valt nog steeds goed te verdienen. Dit voorjaar hadden afgestudeerden international business & management zelfs het hoogste salaris van alle hbo’ers: 2.655 euro bruto per maand, bij een fulltime baan. Het loon van starters met een diploma accountancy & fiscale economie of bedrijfskunde is eveneens hoog, rond de 2.300 euro. In het bedrijfsleven valt eigenlijk alleen het startsalaris van facility managers tegen: 1.964 euro per maand. 

Op plaats twee en vier in de lijst staan de informatici en werktuigbouwkundigen, met een salaris van respectievelijk 2.380 en 2.363 euro. Ook andere technici verdienen goed: starters met een diploma civiele techniek of elektrotechniek meer dan 2.200 euro per maand en ook het salaris van bouwkundigen is niet slecht (2.089 per maand), al zijn de baankansen dat wel.

Kunst 

Onderaan de tabel staan de hbo’ers met een kunstzinnige opleiding. Van alle starters verdienen musici het minst, slechts 1.446 euro. Ook afgestudeerden creatieve therapie, dansers, acteurs en kunstenaars moeten het doen met minder dan 1.700 euro per maand.

Verpleegkundigen verdienen iets meer – 1.735 euro – maar hebben wel meer kans op werk: hun baankansen zijn zelfs de beste in het hbo. Wie in de zorg wil werken én veel wil verdienen, moet kiezen voor een medisch-technische opleiding (2.119 euro per maand). Of voor een studie mondzorgkunde: afgestudeerden verdienen 2.376 euro per maand. [IB/HOP] 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?