Terug naar overzicht

Winnen dankzij liefde voor hout

Van der Grinten en Verhoeven merkten tijdens hun afstudeerjaar in de richting Architectuur in Tilburg dat ze met een bijzonder project bezig waren. Toen het project was afgerond, was de Woodchallenge een manier om hun werk onder de aandacht te brengen. ‘We konden de maquette van het ontwerp in de vitrine bij Avans laten staan, maar we waren erg enthousiast over ons project en wilden er iets meer mee doen.’ De Woodchallenge biedt studenten de kans hun afstudeerwerk of eindexamenproject in de spotlights te zetten. Gedurfd en innovatief gebruik van hout staat centraal.

Goede winstkansen

Na het inspecteren van de winnaars van andere edities en de concurrentie gaf Van der Grinten zijn ontwerp een ‘redelijk goede kans’ om te winnen. ‘Vorige winnaars van de Woodchallenge blonken uit in techniek, architectuur of esthetiek. Wij hebben aan al deze onderdelen veel aandacht geschonken.’

Lyrisch juryrapport

De eerste prijs bestaat uit een waarderingscertificaat en 1.000 euro voor beide studenten. Het juryrapport is bijzonder lovend over de inzending uit Tilburg: ‘Dit ontwerp van een bouwproject in hout stak torenhoog boven de andere inzendingen uit qua durf, uitdaging, volledigheid, kwaliteit en passie en liefde voor hout.’ De jury riep projectontwikkelaars op in het ontwerp te investeren. ‘Dit project moet gerealiseerd worden. En wel zo snel mogelijk!’

Ontwerp

Het ontwerp ‘Natuurbelevingshostel Munnikenland’ bestaat uit een aaneengesloten reeks hoekige ruimtes op houten palen. Het geheel herbergt ondermeer slaapkamers, een eetzaal en een vergaderzaal. Het idee voor het bouwwerk is ontwikkeld voor de locatie Munikkenland, een natuurgebied aan de Waal. Door het inventieve gebruik van hout gaat het gebouw volgens Van der Grinten ‘op in de natuur’. Doelgroep van het project zijn studenten en scholieren, die na hun educatieve wandeling langs het poldergebied in het hostel kunnen overnachten.

Haalbaarheid

Van der Grinten denkt dat de kans klein is dat het plan gerealiseerd wordt. ‘Er zijn veel partijen die een mening hebben over de toekomst van het poldergebied. De gemeente, de overheid, de natuurontwikkelingsorganisatie AKV,  iedereen wil iets anders. De één wil investeren in duurzaamheid, de ander wil het zo goedkoop mogelijk houden en weer een andere wil juist helemaal niets ontwikkelen.’ Toch hoopt de student dat er toch iets met het project gebeurd. ‘Ik hoop dat de visie achter ons ontwerp in de toekomst bij andere projecten gebruikt wordt.’

Nieuwe studie

Afgelopen zomer studeerden Van der Grinten en Verhoeven af in Tilburg. Verhoeven is aan de AKV|St. Joost in Breda gestart met een deeltijdstudie Ruimtelijk Ontwerp. Van der Grinten is begonnen met  de opleiding Architecture, Building and Planning aan de TU Eindhoven.

Liefde voor hout

Van der Grinten’s liefde voor hout is simpel te verklaren. ‘Mijn vader heeft in bedrijf in houtconstructie. De liefde voor het materiaal is me met de paplepel ingegoten. Soms moet ik me inhouden, om niet in al mijn projecten hout te verwerken.’  [AvR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?