Terug naar overzicht

Avansstudent geeft Doekle Terpstra input

Terpstra kwam op werkbezoek bij Avans Hogeschool in Den Bosch om informatie in te winnen over de minoren en lectoraten. De Raad van Bestuur van Avans was aanwezig en verschillende lectoren en studenten vertelden over hun ervaringen. Paul Rüpp, voorzitter van de Raad van Bestuur van Avans, had zelf ook een leerzame dag. ‘Doekle Terpstra was onder de indruk en ik zelf ook’, meldt de voorzitter, die vorige maand is begonnen bij de hogeschool. 

Toegepast onderzoek

Terpstra komt geregeld op een hogeschool om zich te voeden met verhalen uit het werkveld. Zo liet hij zich anderhalf jaar geleden informeren bij de laboratoriumopleidingen van Avans aan de Lovensdijkstraat in Breda.

Hoofdonderwerp voor vandaag was onderzoek. ‘Landelijk speelt de discussie over het binaire stelsel; het onderscheid tussen hbo en universiteit dat langzaam vervaagt’, vertelt Rüpp. ‘Naast het fundamentele onderzoek bij universiteiten voeren wij toegepast onderzoek uit. Wij hebben laten zien hoe we dat een plek geven in de studieprogramma’s.’

In de minor Offshore and Engineering werkt Avans nauw samen met bedrijven. ‘De centrale vraag was hoe je het niveau van het onderwijs in de hand houdt, terwijl je bedrijven veel ruimte geeft. Dat hebben we heel overtuigend kunnen laten zien’, zegt Rüpp. 

Indrukwekkende ervaring

Studenten Sjoerd Polderman en Frank Rensing verzorgden een presentatie over de instroom van mbo’ers en vwo’ers in het hbo. Voormalig mbo-student Polderman vond het een ‘indrukwekkende ervaring’. ‘Ik kreeg de mogelijkheid om de visie van de HBO-raad te beïnvloeden. Hopelijk kan de werkwijze van Avans als een voorbeeld dienen voor andere hogescholen,’ aldus Polderman.

Volgens de student was Terpstra zeer geïnteresseerd in de aanpak van Avans. ‘Ik denk dat hij onder de indruk was van de samenwerking tussen de hogeschool en het bedrijfsleven. Terpstra toonde veel belangstelling in mijn ervaringen in het hoger beroepsonderwijs, vanwege mijn mbo-achtergrond.’

Eye-opener

Paul Rüpp werd prettig verrast door de verhalen. ‘Een opleiding moet voor zowel mbo’ers als vwo’ers haalbaar zijn. De studenten vertelden dat ze elkaar stimuleren. Dat was voor mij een eye-opener’, zegt Rüpp. ‘De vwo’ers denken in de les soms “schiet nu eens op” maar bij praktijkopdrachten zijn zij nog aan het nadenken, terwijl de mbo’ers al aan de slag zijn gegaan.’ [AvR,EvG]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Doekle Terpstra: 'Je hoeft mij niet te overtuigen' – 31-10-2008

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?