Terug naar overzicht

Moeilijk doen als het makkelijk kan

Een Goldbergmachine is een complex apparaat dat een eenvoudige handeling onnodig langzaam en ingewikkeld uitvoert. Elk jaar maken de propedeusestudenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Mechatronica in groepen zo’n machine, met telkens een andere opdracht.

Tien stappen 

Dit jaar moest het apparaat een golfbal via tien stappen van punt A naar punt B transporteren. De studenten zijn sinds de start van hun studie minstens zestien uur per week met het project bezig geweest. Coördinator Adri van den Boom loopt goedkeurend langs de machines. ‘Het is een mooie manier om onervaren studenten te activeren iets fatsoenlijks te ontwerpen.’

Van den Boom heeft naar deze dag uitgekeken. ‘Ik sta elk jaar te kijken van de creatieve oplossingen van studenten. Sommige dingen heb ik nog nooit gezien.’ Dit jaar zijn veel groepjes in tijdnood gekomen. ‘Zes groepjes waren vlak voor de presentaties nog aan het sleutelen in de werkschuur. Andere jaren gebeurde dat zelden.’

Dominostenen 

Iedere machine heeft een ander uiterlijk. De materiaalkeuze en de moeilijkheidsgraad zijn bepalend voor het succes van het project. Eén groep probeerde in zijn apparaat een flipperkast en vallende dominostenen te verwerken, maar een paar uur voor de presentatie ging de machine kapot. De teleurgestelde groepsleden wijten het defect aan stress. 

Eerstejaarsstudent Werktuigbouwkunde Thijs Vermeeren staat trots naast zijn machine. ‘Het is een leuk project, al was ik het aan het eind wel beu. Maar dit is een stuk beter dan theorieles.’ Vlak voor de demonstratie wil zijn groep de machine liever niet meer testen. ‘Hoe vaker je test, hoe groter de kans is dat de machine kapot gaat.’

Specifieke kennis 

Er lopen slechts twee meiden rond bij de presentaties. Eén daarvan is eerstejaarsstudent Mechatronica Sonja Leijdekkers. Ze is niet verrast dat ze vier maanden na de start van haar opleiding al zo’n machine kan produceren. ‘Elk groepje heeft studenten van verschillende opleidingen. Iedereen heeft daardoor specifieke kennis, als je goed samenwerkt is er veel mogelijk.’

Een vakjury en een ouderjury beoordeelden machines. Mark de Rooij beoordeelt de projecten namens de vakjury. ‘Ik let er goed op of de machine overeenkomt met het ontwerp.’ Hij noemt het niveau ‘niet onaardig’. ‘Ik ben niet op zoek naar een standaardknikkerbaan, het winnende team moet iets bijzonders hebben gemaakt.’

Golfbergmachine 

De ouderjury koos de Golfbergmachine als winnaar, het project van onder meer Thijs Vermeeren. ‘Eerder op de avond werkte de demonstratie voor de vakjury niet perfect, maar bij presentatie voor de ouderjury gelukkig wel.’ 

Eén groep verscheen voor de presentatie keurig in pak. Zij werden door de vakjury aangewezen als winnaar. Vooraf dacht eerstejaarsstudent Werktuigbouwkunde Derek de Leeuw al dat zijn groep een kans maakte op de overwinning. ‘Ik ben best trots op onze machine. Het apparaat werkt en we hebben alle elektronica heel netjes weggewerkt.’ [AvR]

Bekijk ook de filmpjes van drie verschillende machines, met dank aan Menno Haas: 

 

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?