Terug naar overzicht

Privacydiscussie over notities in Osiris

‘Het gebeurt steeds meer dat docenten notities opslaan over studenten’, merkt een medewerker van de AIB. ‘Die kan alleen niet iedereen lezen. Je moet het zelf instellen als je wilt dat iemand anders je aantekening over die student kan lezen.’

Privacywetgeving

Reden genoeg om te kijken of de notities inzichtelijk gemaakt kunnen worden voor alle docenten. Bijvoorbeeld zodat een waarschuwing van een docent ook voor een volgende docent duidelijk is. Maar daar kwamen de medewerkers in het overleg van de opleiding Bedrijfskundige Informatica niet uit. ‘We gaan bekijken of het juridisch kan met de privacywetgeving.’

Vooral SLB’ers maken tot nog toe gebruik van de functie notities in Osiris. Begeleider Elly de Bruijn van AIB was in het begin sceptisch, maar ze is nu om. ‘Je hebt zo een digitaal overzicht van de afspraken die je met een student maakt. De planning die een student heeft, kun je makkelijk nagaan. Ik dacht dat het me alleen maar meer tijd zou kosten om alles daarin te zetten. Maar in praktijk kun je de route nu makkelijk terugzien, en hoef je niet alles af te drukken en in mappen te doen.’

Informatie verloren

Een ander voordeel van de notities is de overdraagbaarheid. ‘Als een SLB’er van het toneel verdwijnt, gaat alle persoonlijke informatie met hem verloren. Op deze manier kun je het doorgeven. Bovendien kan de student de notities zelf ook zien, want we hebben besloten ze voor henzelf inzichtelijk te maken’, zegt De Bruijn.

De grote discussie die nu opspeelt, is de privacy. ‘Je kunt ervoor kiezen om vertrouwelijke gesprekken op te slaan als “strikt vertrouwelijk”. Maar moet je ze toegankelijk maken voor de examencommissie? Of je bijvoorbeeld bepaalde notities alleen voor een bepaalde groep docenten zichtbaar kunt maken, gaan we nu nader uitzoeken.’

De uitkomst bij AIB is dat de notities voorlopig beperkt toegankelijk blijven, alleen voor de SLB’er. ‘Ook een volgende SLB’er kan erin. Verder niemand anders.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?